Foto's afdrukken? Kies voor Pixum

Christel  de Wolff 1893

Tussen alle mogelijkheden die er vandaag de dag zijn, klinkt het ontwikkelen van foto's wellicht wat ouderwets. Dat is het absoluut niet en zeker niet bij Pixum. Voor het ontwikkelen van foto's gebruiken zij uitsluitend professioneel fotopapier (233g/m²) met honderd jaar kleurgarantie (kleurecht, UV-bestendig).

Pixum is net zo dol op foto's als jij. Daarom drukken ze uitsluitend af op premiumpapier en doen we er alles aan om met onze fotoafdrukken zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke foto te blijven. Niet alleen wat betreft kwaliteit en kleuren, maar ook wat de afmetingen betreft. Daarom hebben onze fotoafdrukken flexibele afmetingen. De uiteindelijke grootte van jouw foto's, wordt beïnvloed door verschillende factoren: formaatkeuze, beeldverhouding, papiergrootte en snijtolerantie. Om je een indruk te geven, gaan we wat dieper op verschillende factoren in.

Formaatkeuze

Pixum heeft verschillende beschikbare formaten, te weten 9cm, 10cm, 11cm, 13cm, 20cm, 30cm, 15x20cm, 40x60cm en 50x75cm. Bij alle fotoafdrukken met een enkele centimeter aanduiding (9, 10, 11, 13, 20 en 30) staat het aantal centimeters voor de korte kant van de foto. Deze formaten hebben namelijk allemaal een flexibel formaat, afhankelijk van de verhoudingen van de foto die je laat afdrukken. Een voorbeeld. Wil je jouw foto in het formaat 9 x 13cm laten afdrukken, kies dan voor het 9cm formaat. De lange kant van een fotoafdruk is kortom flexibel en wordt precies aan de digitale foto aangepast.

Beeldverhouding

Wat heeft de lengte/breedte-verhouding te maken met het formaat van mijn fotoafdrukken? De lengte/breedte-verhouding van een foto geeft de verhouding aan van de korte en lange kant van een foto. In de analoge fotografie werden foto's meestal met een verhouding van 2:3 gemaakt. De langere kant is dus 1,5 keer langer dan de korte kant (3 gedeeld door 2 is 1,5). In centimeters betekent dit dat een foto in het 10cm-formaat ongeveer 10x15cm groot wordt (10 keer 1,5 is 15 cm). Veel digitale compactcamera's werken met een beeldverhouding van 3:4 en niet het klassieke formaat van 2:3. 4 gedeeld door 3 is 1,33. Bij die foto's is de lange kant dus 1,33 keer langer dan de korte kant. In centimeters betekent dit dat een foto in het 10cm-formaat ongeveer 10x13,3 cm groot wordt.

pixum

Wat gebeurt er met een foto wanneer je kiest voor een vast afdrukformaat?

Foto's worden bij Pixum belicht, zoals we ze aangeleverd krijgen, van vierkant tot panorama. Daardoor ontstaan er geen witte randen en wordt er zo min mogelijk weggesneden. Kan mijn fotoafdruk dus zo lang worden als ik wil? Er zit natuurlijk wel een limiet aan hoe groot je fotoafdruk kan worden.

Hoe groot wordt een fotoafdruk bij Pixum dan uiteindelijk?

De snelste manier om daarachter te komen is door gebruik te maken van de Pixum formaatcalculator. Die vind je op www.pixum.nl/service/artikel/formaatcalculator. Hier kun je met slechts één klik de uiteindelijke lengte en breedte van jouw foto laten berekenen aan de hand van de pixel-grootte van de foto.

Hoe krijg je een klassieke beeldverhouding (zoals bijvoorbeeld voor fotolijstjes)?

De meeste camera's zijn op een van de twee standaard verhoudingen ingesteld (3:2 en 4:3). Je kunt de gewenste beeldverhouding ook zelf op je camera instellen. Bij smartphones zitten er vaak wat rare maten bij, maar de meeste smartphones hebben in het fotoalbum een optie om je foto bij te snijden naar een standaard formaat. Heb je foto's met afwijkende maten en heb je er geen zin in om de foto's zelf bij te snijden of met een aparte software aan te passen? In dat geval kun je gebruik maken van de gratis fotoboek software van Pixum.

Kijk voor alle mogelijkheden, prijzen en achtergronden op de website van Pixum

pixum

De verschillende formaten van Pixum en hun maximale lengte:

9 cm: minimaal 9 x 9 cm tot maximaal 9 x 16 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 16:9)
10 cm: minimaal 10 x 10 cm tot maximaal 10 x 18 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 16:9)
11 cm: minimaal 11 x 11 cm tot maximaal 11 x 19 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 5:3)
13 cm: minimaal 13 x 13 cm tot maximaal 13 x 19 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 3:2)
20 cm: minimaal 20 x 20 cm tot maximaal 20 x 30 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 3:2)
30 cm: minimaal 30 x 30 cm tot maximaal 30 x 45 cm (dat is dus een maximale beeldverhouding van 3:2)

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel