Fotomuseum Den Haag presenteert expositie School

Redactie 523
Vrijwel iedereen brengt een groot deel van zijn jeugd door op school. En als er een ding duidelijk werd tijdens de corona-periode, dan is het wel dat een samenleving zonder fysieke scholen ondenkbaar is. Daarom is er nu een expositie te zien in Fotomuseum Den Haag over school.

Deze tentoonstelling is te zien van 8 april tot en met 6 augustus 2023

Wat er geleerd moet worden, is in de loop der tijd veranderd als ook hoe er wordt onderwezen. Het doorlopen van de basis- en middelbare school stelt je in staat mee te komen met de samenleving. School is zoveel meer dan het gebouw waar je naar toegaat om kennis op te doen. Sommigen ervaren de schoolperiode als een verplichting en de herinnering eraan is niet zo rooskleurig als die van fotograaf Dirk Kome, tevens gastcurator van deze tentoonstelling. Uit nieuwsgierigheid keerde hij met zijn camera terug naar zijn eigen middelbare school en zocht hij in boeken en archieven naar werk van andere fotografen om een scherper beeld te krijgen van de betekenis van deze plek voor kinderen en pubers.

Het resultaat van deze zoektocht is te zien in de tentoonstelling School. Door de ogen van fotografen, die net als Kome terugkeerden naar die periode in hun leven. Maar ook van fotografen die voor tijdschriften, kranten en andere opdrachtgevers, beeld maakten om achter de voordeur van de school mee te kijken. Behalve fotografie gemaakt op scholen in verschillende steden en regio’s in Nederland worden er ook foto’s van de overzeese gebieden en de voormalige koloniën getoond. De in totaal ruim 140 beelden, leveren een fascinerende kijk op de veranderende opvattingen in de samenleving die zichtbaar worden op scholen: ze laten zien wat er geleerd wordt, hoe de klassen er uit zien, en welke vormen de verhouding tussen leraar en leerling en die tussen leerlingen onderling in de loop van de tijd hebben aangenomen. 

Lees ook:

In 2023 is het bovendien 225 jaar geleden dat de eerste visie op nationaal onderwijs is opgesteld en is het 175 jaar geleden dat de vrijheid van onderwijs in de Nederlandse grondwet werd verankerd. Een goed moment om aan de hand van 150 jaar fotografie terug te kijken op de betekenis van school en zo een ode aan de leerling te brengen. 

Te zien is een mix van historische beelden van onder meer Cas Oorthuys (1908 – 1975), Fred Fischer (1905-1981), Jutka Rona (1934-2016), en Eva Besnyö (1910-2003). Aangevuld met werk van hedendaagse makers als Carel van Hees (1954), Justin Jin (1974), Martine Stig (1972), Marijn de Jong (1975), Reinier Gerritsen (1950) en Raimond Wouda (1964). 

Hakan op College De Meer, Amsterdam, 2004 © Justin Jin

Voor meer informatie: www.fotomuseumdenhaag.nl

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie