Fotografietip: Kom dichtbij

Fotografietip: Kom dichtbij

Senta Bemelman 952
Maak straatportretten, dieren- of foodfoto’s interessant met behulp van een simpele truc. Krijg een betere foto door dichtbij je onderwerp te komen.

Begin je net met fotograferen en gebruik je liever je zoomfunctie voor close-ups, doe dit liever niet. De zoomfunctie is erg fijn wanneer je een onderwerp dat ver staat dichtbij te halen. Maar vaak is dit niet nodig bij portretten. Je krijgt een intiemer portret wanneer je de afstand tot je onderwerp verkleint.

Lens

Let op dat je een lens gebruikt met een brandpuntafstand waarmee je van dichtbij kan fotograferen. De brandpuntafstand is het punt waarop lichtbundels terecht komen op je sensor. Hoe hoger het getal, hoe meer bereik de lens heeft en hoe verder je van het onderwerp af moet staan. Maak ook gebruik van een calculator om te bepalen hoe ver je van je onderwerp af moet staan.  Je kunt hebt twee type lenzen waar je uit kunt kiezen as fotograaf. De eerste is een primelens, waarmee je niet kunt zoomen. Dit herken je doordat de lens een vaste brandpuntafstand heeft. De tweede optie is een zoomlens en het verschil tussen beide typen spreekt voor zich. Lees hier meer over de verschillen. Kies voor een standaardlens met een focale lengte (brandpuntafstand) tussen 35 en 85 mm.Intiem

Wanneer je dichterbij komt worden details beter zichtbaar en krijg je vaak een intiemer portret. Ook bij andere fotografiegenres kun je deze truc gebruiken om je foto intiemer en indrukwekkender te maken. 


 


 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta