Creatief met fotografie

Fotografie is spelen met licht?

Christel  de Wolff 1988
Je hoort het wel vaker, fotografie is spelen met licht. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld?

Een fotograaf is altijd op zoek naar de optimale lichtomstandigheden. En zijn die perfecte condities er niet? Dan maken we ze gewoon zelf met flitsers, reflectieschermen of andere methodes. Ook met je camera instellingen kom je vaak al een heel eind. Maar hoe zit dat dan? Waarom zijn we altijd op zoek naar dat ene perfecte streepje licht?

Dit komt omdat we in ons hoofd een voorstelling hebben van de foto die we willen maken. Je bedenkt je bijvoorbeeld hoe je perfect een foto zou kunnen maken in de keuken, waarbij het zachte ochtendlicht precies op het gezicht van je model valt, waardoor haar huidtinten worden versterkt… een voorbeeld.

Als dit niet lukt, kun je wel eens teleurgesteld raken. De perfecte lichtomstandigheden kun je namelijk niet afdwingen. Tenzij je dus inderdaad aan de slag gaat met studio-apparatuur, maar niet iedereen heeft die ter beschikking!

Lees ook: Stilleven fotograferen: zo doe je dat

Experimenteer met licht

Gooi daarom eens echt het roer om en experimenteer met het licht dat je hebt. Probeer een portretfoto te maken in een super donkere omgeving met maar één lichtbron, of belicht je foto juist expres over. Fotografeer eens tegen de zon in, in plaats met de zon mee om zo lichtstralen of silhouetten in de compositie op te nemen.

Gebruik je daarbij creatieve hulpmiddelen zoals een prisma, of de creatieve filters van Lensbaby, kun je het effect nog meer versterken.

Double Exposure

Je kunt experimenteren met high key en low key fotografie, maar je kunt ook nog een stapje verder gaan en een dubbele belichting maken. Bij een dubbele belichting (double exposure) druk je twee keer af en vormen deze twee beelden uiteindelijk één foto. Dit kan soms in de camera worden samengevoegd, maar je kunt er ook een bewerkingsprogramma zoals Photoshop voor gebruiken. Je kunt in het laatste geval ook zelf aangeven wat de transparantie is van de foto's en daarmee meer gewicht geven aan de één of de ander.


Nieuwsgierig geworden naar Double Exposure?

Lees ook: dubbele belichting: hoe doe je dat

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel