Fotograferen met een statief, waar let je op?
Als je met een statief fotografeert, dan werkt alles net een beetje anders. In dit artikel een aantal dingen waar je echt op moet letten bij het gebruik maken van een statief.
Werken op een statief: zet je beeldstabilisatie uit
Als je een statief gebruikt, dan doe je dat waarschijnlijk om zo min mogelijk trillingen te veroorzaken. De ingebouwde beeldstabilisatie van je camera of objectief is dan eigenlijk overbodig. Beeldstabilisatie compenseert namelijk de bewegingen die er helemaal niet zijn. Sterker nog, omdat deze bewegingen er niet zijn, kan de foto zelfs minder scherp zijn.
Haal de riem van je camera
In principe adviseren wij om te allen tijde een camerariem te gebruiken. Deze voorkomt dat je je camera laat vallen. Maak je echter foto's vanaf een statief, dan kan de riem in de weg zitten en bovendien gaan bewegen. Zelfs een lichte beweging in de wind, kan nog voor bewegingsonscherpte in je foto zorgen. Daarnaast loop je in de praktijk het risico dat je ergens achter blijft hangen als je je statief verplaatst, waardoor je onnodig schade oploopt.
Je hebt natuurlijk niks aan deze trucjes als je geen degelijk statief hebt aangeschaft. Let daarom ook op de volgende twee dingen:
Kies een goede statief kop
Een goede kop is super belangrijk bij aanschaf van een statief. Het aanbod hierin is enorm, dus misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Zo zijn er statiefkoppen met twee of drie assen die je los van elkaar kunt bewegen en zijn er statieven met een bal, die je heel snel in één keer kunt vastzetten zoals jij dat wilt. Hou je je graag bezig met het maken van video's, overweeg dan een zogenaamde 'fluid head', oftewel vloeistofkop, aan te schaffen. Deze koppen zijn uitgerust met een speciale bedieningshendel waarmee je de camera makkelijk en vloeiend kunt verplaatsen zodat je soepele video's krijgt. Kies de statiefkop die past bij jouw wensen.
Kijk naar de poten van je statief
De poten van je statief zijn bepalender dan je misschien zou denken. Bedenk wat en waar je wilt fotograferen en pas je keuze voor een statief daar op aan. Wil je bijvoorbeeld met een grote telelens vliegende vogels fotograferen, dan kom je al snel uit bij een statief dat heel hoog kan. Als je een groot objectief op je statief hebt staan en je mikt deze omhoog, dan gaat je zoeker omlaag. Als je comfortabel door je zoeker wil blijven kijken zonder laag op de grond te zitten, ben je al snel genoodzaakt om een statief te kiezen dat je heel erg hoog kunt instellen. Let er bij de hoogte trouwens ook op of de laatste centimeters bereikt worden door de middenkolom naar boven te schuiven of niet. Als dit wel het geval is lever je al snel erg in op stevigheid, waardoor je foto's minder scherp worden dan je zou verwachten.
Bedenk ook waar je je statief wilt neerzetten. De poten van een statief zijn vrijwel altijd bedekt met een stevig rubber waardoor de poten niet snel wegglijden, maar als je jezelf op een gladde ondergrond begeeft of je statief op een zompige ondergrond wilt zetten kunnen spikes je het leven een stuk aangenamer maken. Deze kan je goed in de ondergrond prikken zodat je zeker weet dat je statief blijft staan waar jij dat wilt.
Lees ook: Altijd stabiel: alles over je statief