Fotograferen met een monopod-statief

Fotograferen met een monopod-statief

Senta Bemelman 3656

Uit de hand fotograferen is in sommige situaties erg lastig. Kies je voor een statief, dan ga je meestal voor een exemplaar met meerdere poten. Lees nu waarom een monopod-statief een interessante overweging is.

Fotograferen met verschillende statieven

In principe heeft een monopod, een statief met één poot, hetzelfde effect als met een tripod. Beide exemplaren zorgen ervoor dat je een scherpe, onbewogen foto maakt. Het draait vooral om stabiliteit en het beperken van bewegingen. Maar er zijn natuurlijk ook belangrijke verschillen tussen de soorten statieven.

Fotografiegenre

Kijk allereerst naar het fotografiegenre. Doe je aan sportfotografie, dan ontstaat er een kans dat je snel van plaats moet wisselen. Dan is het een uitkomst dat je niet steeds poten inklapt. Een monopod zou in dit geval een goede optie zijn. Bij portretfotografie wordt sneller voor een driepootstatief gekozen. Het model maakt in dit geval weinig onverwachte bewegingen en er zijn in de omgeving geen elementen die spontaan in  beeld komen, zoals dat bij straatfotografie wel gebeurt.

Bewegingsvrijheid

Een belangrijk voordeel van een monopod is dat je maximale bewegingsvrijheid hebt als fotograaf. Bij een regulier statief zit je snel aan een locatie (onbewust) gebonden en heb je een limiet op de hoeken die je kunt gebruiken.

Hieronder zie je in een video de verschillen tussen uit de hand, met een tripod of een monopod filmen.



 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta