Tips!

Fotograferen in de sneeuw

Redactie digifoto Starter 1730
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, gaat het deze week opnieuw sneeuwen in verschillende delen van ons land. Hoe maak je nu de mooiste foto's in de sneeuw? 

Naast gevolgen voor het verkeer is sneeuw voor ons fotografen toch vooral een feest. Sneeuw verandert de alledaagse wereld in iets bijzonders en geeft veel nieuwe mogelijkheden op plekken waar je anders niet zo snel zou gaan fotograferen. Sneeuw kan de compositie een stuk simpeler maken en zo een meer abstracte foto opleveren. Of ga bijvoorbeeld voor de ultieme wintersfeer met sneeuw en een warm accent van de ondergaande zon.

Tijdens het sneeuwen

Fotograferen tijdens het sneeuwen kan prima, als je er maar voor zorgt dat er zich niet te veel sneeuw op de camera zelf ophoopt. De sneeuw smelt op den duur en kan in de camera komen als deze niet goed is gesealed tegen water. Je kunt bijvoorbeeld een plastic zak bovenop de camera houden of je handschoen over de camera houden als je niet fotografeert. Let ook op sneeuwvlokken die op de lens terecht komen, dit kan vlekjes geven op je foto zeker als de sneeuwvlok smelt. Gebruik een zonnekap om de meeste sneeuw van het voorste lenselement te houden. Je kunt spelen met de sluitertijd, maak van de sneeuwvlokken strepen door je camera op een statief met een lange sluitertijd in te stellen of bevries juist de actie door te flitsen.

Wanneer is de sneeuw het mooist

Sneeuw is het mooist als het net gestopt is met sneeuwen en de omgeving er onaangeroerd uit ziet met een mooie egale sneeuwlaag. Als je op een plek komt om te fotograferen, let er dan ook op dat je niet dwars door een potentiële compositie heen loopt, maar bedenk goed waar je stapt om zo te voorkomen dat je geen potentiële foto’s teniet te doen.

Stel de lichtmeter in op +1

In principe gelden alle fotografietips die ook elders gelden, maar je zult in de belichting wel rekening moeten houden met het feit dat de witte sneeuw de lichtmeter van de camera van slag kan brengen. Lichtmeters belichten standaard op neutraal grijs, ook wel 18% grijs genoemd. Dit betekent dat als de lichtmeter heel veel wit of heel veel zwart in een compositie tegen komt, dat de camera dit zal proberen te compenseren door over- of onder te belichten en zo 18% neutraal grijs te krijgen. In het geval van sneeuw betekent dit een onderbelichting van makkelijk 1-1,5 stop (afhankelijk van of bijvoorbeeld de zon er op schijnt), waardoor witte sneeuw er grijs uit komt te zien op de foto. Door op de camera de belichting in te stellen op +1 of +1,5 EV (meestal mogelijk in alle standen behalve de volautomatische stand van de camera) wordt de sneeuw wel wit weergegeven. Let wel op dat je de sneeuw niet overbelicht. In dat geval gaan er veel fijne details verloren. En dat is zonde!

Witbalans

Sneeuw, zeker in de schaduw, kan er wat blauwig uit zien met de automatische witbalans instelling. Stel om dit tegen te gaan bijvoorbeeld daglicht of bewolkt als witbalans in. Fotografeer je in RAW formaat, dan kun je de witbalans zonder negatieve gevolgen achteraf ook eenvoudig wijzigen.

Batterijen

Onder koude omstandigheden hebben de batterijen in je camera minder capaciteit, waardoor je minder foto’s kunt maken. Zorg voor minimaal één reservebatterij en steek deze op een warme plek. Bijvoorbeeld de binnenzakken van je jas of broekzakken.

Camera laten opwarmen

Om het beslaan tegen te gaan laat je het beste je camera in je (camera)tas als je thuis komt en laat je deze in de hal staan. Als je niet kunt wachten om je foto’s te bekijken en de batterijen op te laden haal deze dan buiten alvast uit je camera. Door de camera in een relatief koude ruimte te laten, krijgt de camera de kans om langzaam op te warmen zonder dat er condens ontstaat.

Beelden: © Remco Stunnenberg

Lees ook: Bloedmaan prachtig te zien

Lees ook: Tips voor meer grafisch werk


 



 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie