Fotografeer eens tegen het licht in

Fotografeer eens tegen het licht in

Redactie digifoto Starter 3863

Tegen de zon in fotograferen, dat moet je niet doen. Tenminste, dat heb je waarschijnlijk altijd geleerd. Als je fotograferen met tegenlicht goed aanpakt kun je toch erg mooie foto's maken. We geven je een aantal tips over deze manier van fotograferen. Je zult zien, je foto's worden er spannender en sfeervoller van.

Je hebt waarschijnlijk altijd geleerd om met het licht mee te fotograferen. Begrijpelijk, dan wordt je foto mooi belicht en krijg je het plaatje dat je graag wilt hebben. Voor een portret of groepsportret waarbij gezichten en details duidelijk zichtbaar moeten zijn werkt dat natuurlijk ook het beste.

Laagstaande zon

Als je iets meer creativiteit in je foto's wilt leggen is het een idee om jezelf om te draaien en tegen het licht in te gaan fotograferen. Met een laagstaande zon kun je het mooiste effect bereiken. Dat licht vind je vooral in de ochtend en avond.

Silhouetwerking

Wat je natuurlijk niet moet gaan doen is zomaar de zon gaan fotograferen. Je kunt het beste de zon gebruiken om andere onderwerpen bijzonder te belichten. Tegen het licht in fotograferen geeft de kans om de zon achter je onderwerp te 'verstoppen', zodat silhouetwerking optreedt. Je onderwerp wordt donkerder weergegeven en omgeven door licht. Je kunt dit gebruiken bij het fotograferen van natuur, dieren en portretten.

Verschillende situaties proberen

Het beste kun je gewoon enkele situaties uitproberen. Want een kleine verschuiving van de lichtbron kan een totaal ander beeld en resultaat geven. Neem één foto met de zon volledig achter je onderwerp, één waarbij de zon net achter je onderwerp vandaan komt en eentje met de lichtbron gescheiden van je onderwerp. Je ziet zelf waarschijnlijk snel welke situatie het beste beeld oplevert.

Spannender

Probeer het gewoon eens uit. Je zult zien dat fotograferen met tegenlicht je foto's spannender, sfeervoller en unieker maakt.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie