Food fotografie: het kerstdiner is een unieke gelegenheid
De voorbereidingen zijn al aan de gang en het is bijna zover; een mooi kerstdiner. Een etentje waar iemand, of meerdere personen, hard zijn best op heeft gedaan en dat mooie foto’s verdient.
Een mooi moment om foodfoto's te maken. De tafel is waarschijnlijk mooi gedekt, het goede servies en bestek wordt van stal gehaald, dus je kunt je fotografisch hart ophalen. Met deze tips maak je prachtige foto's van een (hopelijk) heerlijk kerstdiner.
Maak ook foto’s van de voorbereiding van het kerstdiner
Foodfoto's hoeven natuurlijk niet alleen van het uiteindelijke gerecht te zijn. Van de ingrediënten kun je al een mooi stilleven maken. Ook kun je tijdens het koken fotograferen. Zorg eventueel voor extra licht, of gebruik een flitser. Probeer dan wel indirect te flitsen, om te hard licht te vermijden. Natuurlijk kun je het daglicht gebruiken, maar in deze donkere dagen verlies je al vroeg licht, dus denk daar van tevoren vast over na.
Gebruik een bijzonder standpunt
Voor food fotografie is het belangrijk om rekening te houden met de hoek van de camera ten opzichte van het gerecht. Wanneer je te maken hebt met een plat gerecht, kun je het beste in een hoek van ongeveer 75 graden schieten. Denk aan een platliggend koekje of een carpaccio. Voor ‘hoger’ eten kun je juist beter lager gaan, van 45 graden tot recht van de zijkant. Zo zie je de hoogte, en bovendien zie je eventuele lagen in het gerecht. Een geroosterde kalkoen bijvoorbeeld ziet er zo veel smakelijker uit. Je kunt met deze hoogte spelen. Koekjes kun je bijvoorbeeld ook opstapelen, je kunt een hoog glas gebruiken in plaats van een kommetje voor een garnalencocktail of salade, etc.
Lees ook: Review: fotoboek bij Pixum
Werk vlot door
Normaal gesproken adviseren we je om de tijd te nemen voor je foto’s. Vooral warme gerechten zijn echter het mooist als ze net opgediend zijn. De saus is nog mooi in vorm, niets is ingezakt of weggelopen en met een beetje geluk kun je zelfs mooi damp mee fotograferen (tegenlicht is daarbij een handig hulpmiddel). Bovendien zal het je in dank worden afgenomen door je tafelgenoten, die vast trek hebben. Zorg dat je klaarstaat wanneer het gerecht opgediend wordt, waarbij je al hebt nagedacht over je standpunt. Probeer al een opstelling te maken met een leeg bord, als je in kunt schatten hoe de uiteindelijke layout van het bord (ongeveer) wordt.
Houd je witbalans in de gaten
Tijdens de kerstdagen maken we het natuurlijk gezellig in huis. Dat doen we bijvoorbeeld met sfeer verlichting, kaarsen en natuurlijk de kerstlichtjes. Dat kan ervoor zorgen dat er een kleurzweem over je foto’s komt, meestal rood- of oranje achtig. Controleer de witbalans in LiveView en fotografeer in RAW om de witbalans in de nabewerking te kunnen aanpassen. Zo hebben de gerechten van het kerstdiner uiteindelijk de juiste kleur.
Fotografeer het kerstdiner met de juiste scherptediepte
In food photography is het heel belangrijk om het punt waarop je de scherpte legt goed te kiezen. Zeker wanneer je werkt met een kleine scherptediepte, zal de focus de kijker het beeld in moeten leiden. Even opfrissen: een kleine scherptediepte betekent dat er een klein gedeelte van de foto scherp is, en veel van de voor- en achtergrond onscherp is. Bij een grote scherptediepte is er juist veel scherp. Je kunt de scherptediepte controleren door het handmatig instellen van de diafragmaopening. Een grote opening, met een klein f/getal betekent dat er veel licht door het diafragma komt en de scherptediepte vrij klein is. Een kleine opening betekent zorgt ervoor dat de scherptediepte groter wordt. Bij foto’s waarin veel te zien is, kan het geheel al snel rommelig worden. Door een kleine scherptediepte te gebruiken, kun je orde scheppen in de chaos. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van het beschikbare licht: als er weinig licht is, zul je misschien genoodzaakt zijn om je diafragma helemaal open te zetten, zeker wanneer je geen gebruik maakt van een statief.
Uiteraard kun je je foto’s nog nabewerken. Door het contrast iets te verhogen en de verzadiging iets bij te stellen, kan het resultaat nog beter worden. Ook kun je, wanneer je in RAW fotografeert, de witbalans nog bijstellen. Zo doe je het kerstdiner eer aan, met prachtige foto’s.
Lees ook: Fotoboek: De 50 beste tips voor jonge natuurfotografen