Flitstechnieken: tips om indirect te flitsen
Soms moet je wel flitsen, ook al zou je dat liever niet doen omdat het vaak een minder natuurlijk resultaat geeft. Maar als je b.v. een trouwreportage moet fotograferen heb je niet veel keuze. Met indirect flitsen bereik je vaak wel mooie resultaten.
Waarom indirect flitsen?
- Je lichtbron is groter.
- Je vermijdt rode ogen, glimmende neuspuntjes en harde schaduwen.
- Het licht komt vanuit een andere richting dan je camera, wat veel natuurlijker is.
- De meeste DSLR-camera’s kunnen het lichtvermogen berekenen, zodat je het niet meer zelf hoeft te corrigeren.
Wanneer niet indirect flitsen?
- Als je niet de beschikking hebt over hulpmiddelen als b.v. een wand of een plafond om de flitser op te weerkaatsen.
- Als er echt te weinig licht is. Indirect flitsen kost iets meer licht dan gewoon flitsen, omdat de weg naar het onderwerp wat langer is.
- Bij veel mist of rook. Doordat de flits hierop weerkaatst, zul je alleen soort van witte muur fotograferen.
Om indirect te flitsen heb je een externe, draai- en kantelbare flitser nodig. Als je een bruiloft moet fotograferen is het handig om van te voren de locatie te bekijken om te zien waar je de mooiste foto’s kunt maken. Een wit hulpmiddel werkt het beste, maar je kunt ook goede resultaten behalen met grijs of zelfs zwart, hoewel die laatste optie wel meer licht kost. Bij b.v. een fel gekleurd hulpmiddel als een rode wand zal het onderwerp ook een rode kleurzweem meekrijgen. Probeer dit dus te voorkomen. Hieronder 4 methodes om indirect te flitsen.
1) Indirect flitsen via het plafond
Dit is de meest simpele manier. Kantel je flitser richting het plafond in een hoek van ca. 75 graden. Het plafond zal fungeren als een grote reflector en het licht zachtjes over je onderwerp laten kaatsen. Het nadeel van deze methode is dat je schaduwen onder de ogen kunt krijgen, omdat al het licht van een hoge plek komt. Daarom is de tweede methode misschien een betere optie.
2) Indirect flitsen via het plafond en de wand
Bij deze manier kantel je de flitser 45 gr. naar achteren, zodat je flitst op het plafond en de muur achter je. Feitelijk creëer je dan een enorme softbox achter je. Het licht vanaf de muur voorkomt schaduwen onder de ogen. Het nadeel van deze methode is dat je veel licht verliest door het grote oppervlak.
3) Indirect flitsen via de wand
Je draait je flits 90 gr. richting de meest dichtstbijzijnde muur. Hierdoor krijg je weer het softbox-effect. Het mooie van deze manier is dat het onderwerp veel diepte en karakter krijgt.
4) Indirect flitsen via een persoon
Stel dat je geen beschikking hebt over een muur of plafond, maar je hebt wel te weinig licht voor een goede foto. Helaas heb je ook geen hulpje bij je met een reflector. Zoek dan iemand met bij voorkeur een wit T-shirt en laat de flitser daar op reflecteren. Probeer wel te voorkomen dat deze hulpvaardige bekende de volle laag van de flits in de ogen krijgt.
Ga eens aan de slag met deze tips en laat het resultaat zien in de gallery.