12 februari t/m 3 april 2022

Expositie: Zilveren Camera in Museum Hilversum

Christel de Wolff 619
De Zilveren Camera 2021 hoofdtentoonstelling is van 12 februari t/m 3 april 2022 te zien in Museum Hilversum. Daarna zal deze tentoonstelling doorreizen naar verschillende locaties binnen Nederland.

De Zilveren Camera werd dit jaar uitgereikt aan ANP-fotograaf Bart Maat voor zijn foto 'Positie Omzigt, Functie Elders'

Positie Omtzigt, functie elders
Prijs:
DE ZILVEREN CAMERA 2021, 1e prijs Politiek | enkel
Fotograaf: Bart Maat
Opdrachtgever: ANP
Omschrijving: Verkenner Kajsa Ollongren haast zich naar haar dienstauto, nadat ze zojuist een positieve uitslag kreeg van een coronatest. Op de leesbare papieren onder haar arm staat 'positie Omtzigt, functie elders' en 'Linkse partijen houden elkaar niet echt vast'.

Jury Report Zilveren Camera 2021

Natalia Toret, Juryvoorzitter van De Zilveren Camera schrijft in haar jury report over de foto van Bart Maat:

"De jury koos dit jaar met een meerderheid van de stemmen voor de foto die Bart Maat maakte van verkenner Ollongren. Nadat zij positief was getest op corona verliet zij het Binnenhof met aantekeningen in haar hand met daarop geschreven ‘Positie Omtzigt, functie elders’. Het is moeilijk om rondom het Binnenhof vrij te kunnen fotograferen, veel momenten zijn strak geregisseerd. Hoewel dit een toevallig moment is met grote impact, is het niet toevallig dat de foto gemaakt is door een fotograaf die helemaal bekend is rondom het Binnenhof.  De fotograaf stond op het juiste moment op de juiste plek en veroorzaakte naast een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde, ook een discussie over de huidige bestuurscultuur. Bij het horen van de woorden ‘functie elders’ zullen velen ook over een aantal jaar nog deze foto op hun netvlies hebben staan. Daarom is dit beeld verkozen als de foto van het jaar 2021."

Meer info over de jaarlijkse Zilveren Camera uitreiking via: zilverencamera.nl
Meer informatie over de expositie in Museum Hilversum via: museumhilversum.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel