Expositie: De Migrant door Anaïs López in Nederlands Fotomuseum

Christel de Wolff 962
Nog tot en met 22 december presenteert Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling De Migrant door fotograaf Anaïs López. In de expositie neemt de fotograaf je mee op een unieke reis met behulp van beeld, audio en tekst.

Tentoonstelling De Migrant

In een hotelkamer in Singapore maakt fotograaf Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javaanse Myna, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit.

In de tentoonstelling vertelt Anaïs het onrustige levensverhaal van het dier.  Vandaag de dag is de Javaanse Myna in Singapore niet meer zo gewild als toen de Myna er net kwam. De Myna wordt nu verbannen en vermoord. In de tentoonstelling wordt de relatie tussen mens en dier aangekaart.

Lees ook: Tentoonstelling De herfst van het paradijs in Huis Marseille

Javaanse Myna in Myanmar wordt vrijgelaten © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum

Tentoonstelling in Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant, dat Anaïs López samen met producent Prospektor ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling. In de tentoonstelling komen alle onderdelen voor het eerst bij elkaar: fotografie, video, boek en het onderliggende onderzoek. De basis van de tentoonstelling omvat meer dan twintig van de belangrijkste fotografische werken. De helft van deze werken is nog nooit eerder getoond. 

Tentoonstellingstour

Nadat de tentoonstelling bij het Nederlands Fotomuseum tentoongesteld is, wordt het verplaatst naar;  Singapore, Indonesië, Engeland en Myanmar. Anaïs brengt op deze manier het verhaal terug naar de plekken waar het verhaal zich origineel afspeelt. Voor meer informatie over het project klik hier.

Javaanse Mynain Singapore © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum

Biografie

Anaïs López is geboren in 1981. Met The Migrant won de fotograaf in 2018 de Zilveren Camera Award voor storytelling. Anaïs combineert foto’s en bewegend beeld in haar manier van storytelling.

Over Het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is geopend van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17.00. Het Nederlands Fotomuseum is goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto. Het Nederlands Fotomuseum is toegankelijk voor minder valide. Begeleiders van rolstoelgebruikers krijgen 50% korting op de entreeprijs. Voor meer informatie en/of het plannen van jouw bezoek, klik hier en ga direct naar de website van Het Nederlands Fotomuseum.

Javaanse Myna in de stad Singapore © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel