Te zien in Fries Museum

Expositie: De elf steden door Hans Wilschut

Christel de Wolff 510
De Friese elf steden kennen de meeste Nederlanders vooral van de gelijknamige barre schaatstocht. Deze wordt niet snel meer gereden. Wil je toch een idee krijgen van hoe het Friese stedelijk landschap eruit ziet. Dan kun je in het Fries Museum terecht voor een expositie van Hans Wilschut.

Hans Wilschut maakte in opdracht van het Fries Museum een bijzondere fotoserie van de Friese elf steden én de uit de kluiten gewassen dorpen Drachten en Heereveen. Een unieke visualisatie van een van onze noorderlijke provinciën.

De fotograaf liet zich hierbij inspireren door oude schetsen, prenten en tekeningen uit de collectie van het Fries Museum. Deze zijn samen met de foto’s te zien in de tentoonstelling De Elf Steden.

Toen en nu

In de 17de en vooral in de 18de eeuw liepen tekenaars door Friesland om het aanzicht van steden, dorpen, straten en belangrijke gebouwen op papier te zetten. Tot de komst van de fotografie werd het stedelijk landschap op deze manier vastgelegd. Deze schetsen, prenten en tekeningen geven een beeld van hoe de steden in de loop der tijd groeiden.

Met de opdracht van het Fries Museum aan fotograaf Hans Wilschut om de steden van Friesland te portretteren, wordt deze traditie in ere hersteld. Wilschut toont een hedendaagse blik op de dertien Friese steden van nu. En hij biedt een bijzonder perspectief. Letterlijk, omdat hij veel vanuit de hoogte fotografeert. Figuurlijk, omdat hij vanuit dat standpunt vooral let op plekken van transformatie. Naast de traditionele elf steden, portretteert hij ook Drachten en Heerenveen, plaatsen die eigenlijk geen dorp meer genoemd kunnen worden.

Info en tickets: friesmuseum.nl

Over Hans Wilschut

Hans Wilschut fotografeert urbane stillevens, hij reist als een onderzoeker door het landschap en legt dit vanuit een onverwachte hoek vast. De fotograaf heeft verschillende solotentoonstellingen in het binnen- en buitenland gehad, waaronder in het Fried Contemporary in Pretoria, Constant Capital Gallery in Lagos, museum Boijmans van Beuningen en Historisch museum in Rotterdam.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel