Nog te zien tot en met 8 mei 2022

Expositie: Ander Licht op Withoos

Redactie digifoto Starter 654
Museum Flehite in Amersfoort presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos

De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling Ander Licht op Withoos hangen tachtig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

Mathias Withoos is de bekendste schilder uit Amersfoort in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Bij de tentoonstelling wordt een omvangrijke oeuvrecatalogus gepresenteerd, samengesteld door gastconservator en Mathias Withoos-kenner Albert Boersma. Daarnaast verschijnt er ook een catalogus met het fotografisch werk van Hans Withoos.

De tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen. De presentatie van de olieverfschilderijen en verfijnde, lichtvoetige gouaches is van een uitgebreide historische context voorzien; met schilderijen van tijdgenoten of inspiratoren en oude boeken, maquettes, cartografie en prenten. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Locatie: Museum Flehite, Amersfoort
Info: museumflehite.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie