Expo: Schitterende foto's van (bijna) vergeten Fred Stein

Redactie digifoto Starter 1100
Fred Stein. Sommige van zijn foto’s ken je misschien al, de fotograaf zelf waarschijnlijk niet. Wie is de man achter het werk? Dat wordt duidelijk in deze tentoonstelling van bijna tweehonderd van zijn foto’s in het Joods Historisch Museum.

Zeg Albert Einstein en velen zien een beeld in zwartwit voor zich. Grote kans dat het de foto is die Fred Stein van de grote geleerde maakte. Stein was halverwege de 20e eeuw een van de vroege meesters van de sociaal-documentaire fotografie, een pionier met de kleinbeeldcamera én een van de belangrijke portretfotografen van zijn tijd. Hij maakte honderden portretten van beroemde tijdgenoten zoals Einstein, Hannah Arendt en Marc Chagall. Na zijn dood raakte zijn werk in de vergetelheid maar recent staat het weer in de belangstelling. Het is nu voor het eerst in Nederland te zien.  

Robert Capa and Gerda Taro, 1936 by Fred Stein - JCK

Ballingschap

Fred Stein (1909-1967) werd geboren in Dresden als zoon van een rabbijn. Hij studeerde rechten maar vluchtte toen Hitler in 1933 aan de macht kwam met zijn vrouw Lilo Salzburg naar Parijs, onder het voorwendsel van een huwelijksreis. Daar vonden zij met duizenden anderen een veilig toevluchtsoord, maar als Duitse vluchteling kon Stein niet meer als jurist werken. Daarom zocht hij werk als journalistiek fotograaf. Lilo en Fred hadden uit Dresden een tweedehands Leica meegenomen, die ze elkaar cadeau hadden gedaan voor hun huwelijk. Stein leerde zichzelf in korte tijd fotograferen en maakte al snel naam met politiek reportages, straatfotografie en portretten. Toen het in 1941 ook in Frankrijk te gevaarlijk werd, vluchtten Fred en Lilo naar New York. Net als in Parijs begaven zij zich daar in culturele en artistieke kringen van Europese immigranten, wat terug te zien is in de portretten die Fred maakte. Op New York was hij meteen verliefd: op het straatrumoer, de wolkenkrabbers en de vele verschillende etnische buurten. Met zijn camera doorkruiste hij de hele stad, van Little Italy en China Town, tot Harlem en Brooklyn. 

Little Italy, New York 1943 by Fred Stein - JCK

Het werk

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn bijna tweehonderd foto’s van Stein opnieuw afgedrukt van de originele negatieven. Zijn veelzijdige werk toont een bijzonder fotografisch talent en een levenslange sociale en politieke betrokkenheid. Zelf een immigrant en outsider, had hij een scherp oog voor maatschappelijke ongelijkheid, armoede, vluchtelingen en etnische minderheden. Persoonlijke documenten en familiefoto’s vertellen in de tentoonstelling ook het bewogen levensverhaal van Fred Stein, dat werd getekend door vervolging en ballingschap. De tentoonstelling is samengesteld in nauwe samenwerking met Peter Stein, de zoon van Fred Stein en beheerder van het archief van zijn vader.

Fred Stein. Dresden, Parijs, New York. Fotograaf in ballingschap is te zien in het Joods Historisch Museum van 9 juli t/m 7 november 2021.

Joods Historisch Museum

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

Info: jck.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie