Essentiële gadgets voor fotografen

Essentiële gadgets voor fotografen

Wouter de Vink 2440
Fotografie is een dure hobby. Het aanschaffen van fototoestellen en bijhorende benodigdheden kan behoorlijk prijzig zijn en daarom hebben wij de gadgets die elke fotograaf écht nodig heeft op een rijtje gezet.

Het grote voordeel van deze lijst is dat je hier ook een tijd mee vooruit kunt. De technologie haalt zichzelf vandaag de dag steeds sneller in, maar met deze apparaten kun je nog jaren vooruit.

Digitale spiegelflexcamera

De belangrijkste van allemaal! Niet geheel verrassend, om foto’s te maken heb je natuurlijk een fototoestel nodig. Dit maakt het dan ook de belangrijkste investering voor een fotograaf. Omdat de ideale camera per persoon verschilt aan de hand van bepaalde voorkeuren, is het onmogelijk om één specifiek model te noemen. Wat we wel kunnen zeggen is dat iedere camera steeds meer went. Bij meervoudig gebruik krijgt de gebruiker steeds meer handigheid en controle over het toestel. Tip: vergeet niet om regelmatig deze essentiële investering een onderhoudsbeurt te geven.

Desktopcomputer

Een laptop volstaat negen van de tien keer ook. Al worden desktopcomputers over het algemeen toch betrouwbaarder gevonden. Laptops zijn diefstalgevoelig (al helemaal de producten met een appeltje achterop het scherm) en raken eerder beschadigd. Bovendien zijn computers altijd verbonden met het stroomnet. Hiermee is de kans dat de pc uitvalt tijdens het downloaden van foto’s minimaal. Daarnaast hebben computers vaak meer vermogen in vergelijking tot laptops in dezelfde prijsklasse. Voor minder geld kunnen deze dus ook dezelfde zware programma’s draaien.

Solid State Drive (ssd)

In vergelijking tot normale harde schijven, is een solid state drive in bijna alle opzichten beter. Normale harde schrijven bevatten een roterende schijf. Doordat deze continu ronddraait, gaat er na verloop van tijd wel iets kapot. Dat heeft ssd-opslag dus niet. Hierdoor is deze opslagplaats niet alleen beter voor de langere termijn, maar is het ook sneller, stiller, lichter, zuiniger en koeler dan zijn voorganger. Ideaal dus om bergen aan foto’s op te zetten. Enige nadeel is wel dat een ssd vele malen duurder is.

Actioncamera

Niemand die zo gek is om een Canon of Nikon mee te nemen in het water of tijdens het parachutespringen. Om gevaarlijke (ook voor de camera) momenten vast te leggen, zijn de actioncamera’s uitgevonden. Deze kleine toestellen kunnen in hoge kwaliteit filmen en de kijkhoek van deze camera's is ontzettend groot. Vaak gebruiken deze apparaten een fish-eye-objectief, waardoor ze tot wel 170 graden kunnen filmen of fotograferen. Deze apparaten zijn ook vaak via een app op de smartphone te besturen. Makkelijk en goed, maar het kan vooral uitstekend tegen een stootje. Daarnaast zijn zulke camera’s ideaal om een timelapse mee te maken.

4K-televisie

Foto’s en video’s komen in een steeds hogere resolutie. Full-hd is inmiddels ingeburgerd en 4K is aan een stevige opmars bezig. 4K-televisies zijn scherper en beter dan hun voorgangers. Zelfs YouTube biedt tegenwoordig de mogelijkheid om filmpjes te uploaden in deze resolutie, maar hier heb je dus wel het toestel voor nodig. Wie niet achter de feiten aan wilt lopen, investeert dus in dit soort kwaliteitstelevisie, want 4K heeft de toekomst. De prijs hiervan zakt continu, dus het wordt steeds meer betaalbaar. Deze toestellen zijn ook vaak uitgerust met smart-tv-functionaliteit.

Statief

Last but not least! Wie een serie foto’s of gewoon een video wilt maken, moet wel heel handvast zijn. Of je kiest voor een betere oplossing en haalt een statief in huis. Mits goed afgesteld, garandeert deze gadget een vaste positie om materiaal te schieten. Waar statieven vroeger nog zwaar en onhandig waren, zijn deze producten tegenwoordig erg licht van gewicht en vlug in elkaar te zetten. De meeste fotografen kunnen zelfs al niet meer zonder.

afbeelding van Wouter de Vink

Wouter de Vink | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Wouter