Eindelijk kou! Op zoek naar dauw en rijp

Amy Schutte 3038

Eindelijk! Het is koud. Zet je wekker, trek een dikke jas aan en ga op zoek naar dauw, of rijp.

De kleine dauwdruppeltjes die condenseren op planten, spinnenwebben, hekken, en gras ontstaan wanneer de temperatuur daalt, waardoor het eerder verzadigd raakt met waterdamp. Deze waterdamp condenseert vervolgens op vaste punten in het landschap. Gaat de temperatuur dan ook nog eens onder nul, dan ontstaat rijp: de dauwdruppeltjes bevriezen.

Beide zijn voornamelijk zichtbaar in de vroege ochtend, rond zonsopgang. De details zijn prachtig, in rijp kun je vaak de vorm van de ijskristalletjes perfect waarnemen. Te gek om te fotograferen dus. Hoe pak je dat aan?

Landschap met dauw of rijp

Beide fenomenen geven het landschap een witte gloed. Je kunt er daarom voor kiezen om een wijde foto te maken, met een groothoeklens. Zorg voor interessante elementen, zoals bomen of meer stadse elementen, als bankjes. Of zorg dat je je wekker extra vroeg zet, en neem de kleuren van de zonsopgang mee. De witte laag reflecteert de kleuren, wat een prachtige, sfeervolle foto op kan leveren.

Details

Je kunt er ook voor kiezen om je meer op de details te richten. Ga dichtbij en focus op één blad of grasspriet, om de details van de dauw of rijp uit te lichten. Zorg dat je onderwerp haarscherp is, en probeer een kleine scherptediepte te kiezen door de diafragma opening wat groter te zetten. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp, wat de prachtige details nog meer benadrukt.

Ga abstract

De verandering in alledaagse elementen door dauw of rijp, of dat nu natuurlijke elementen zijn of niet, lenen zich ook goed voor abstracte fotografie. Zoek een compositie waarin net niet meer herkenbaar is wat het onderwerp is, doordat het overgenomen is door de dauwdruppeltjes of ijslaag. Speel hiermee, totdat je een prettige, abstracte foto hebt gevonden.

Macro

Je kunt natuurlijk ook met een macro objectief op pad gaan. Door nog dichterbij te gaan, worden je foto’s bijna surrealistisch. Maar door reflectie in een dauwdruppel te vangen, of de kristalvorm in de rijp in een foto te laten zien, kun je prachtige, creatieve platen maken.

Fotografeer dauw en rijp in RAW

Wanneer je in RAW fotografeert, heb je de meeste vrijheid om aanpassingen te maken in de nabewerking. Vooral bij rijp kan het wenselijk zijn om de witbalans aan te passen, om de sfeer in je foto meer naar je hand te zetten. In Jpeg verlies je hiermee hoogstwaarschijnlijk wat kwaliteit, maar niet in RAW. Bovendien geeft het je de meeste ruimte om nog bij te snijden, zodat je wellicht alsnog voor abstractie kunt gaan. De details, in alle foto’s belangrijk bij een klein onderwerp als dauw of rijp, kun je in de nabewerking nog extra aanzetten.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy