Eens wat anders: beeldrijm

Amy Schutte 2150
Als fotograaf is het altijd een uitdaging om op zoek te gaan naar nieuwe onderwerpen, invalshoeken of technieken. Heb je wel eens aan beeldrijm gedacht?

Beeldrijm is eigenlijk niets meer als meerdere foto’s die in vorm iets met elkaar te maken hebben. Klinkt vaag? We leggen het uit.

beeldrijm

Serie in beeldrijm

Beeldrijm heb je niet binnen één foto. Je kunt een tweeluik maken die met elkaar ‘rijmen’, maar ook een hele serie. Als je eens aan de slag wil gaan met beeldrijm, kun je ook een bestaande foto van jezelf als uitgangspunt nemen, en op zoek gaan naar iets dat daarmee rijmt.

Kader en compositie

Wanneer je op zoek gaat naar de term ‘beeldrijm’, vind je onder andere deze uitleg: ‘Elementen binnen een compositie die elkaar herhalen of aanvullen in woord of beeld’. Beeldrijm zit ‘m dus vaak in overeenkomsten in de compositie van de foto’s. Kijk naar de lijnen in de foto die je als basis neemt. Waar leiden ze heen, waar wordt de kijker het eerst heen getrokken? Om op deze foto te kunnen rijmen, zul je op zoek moeten naar een overeenkomende compositie.

Onderwerp

Dat wil niet zeggen dat het onderwerp overeen moet komen. Natuurlijk kan het je rijm extra versterken als er een overeenkomst is, maar in principe zit beeldrijm in overeenkomsten in de vorm van de foto. Je hoeft zelfs niet dezelfde ‘soort’ foto te kiezen, in principe zou een macro of close up foto prima kunnen rijmen met een wijd landschapsbeeld. Als dezelfde compositionele elementen er maar in zitten.

beeldrijm

Beeldrijm in textuur of kleur

Naast compositie kan de beeldrijm zich ook in de textuur of kleur van de foto bevinden. Een close up van de schubben van een vis kan bijvoorbeeld gerijmd worden met een foto van rotsgrond met dezelfde textuur. Of een plataanboom (dat zijn die bomen waarvan de bast een soort camouflage print heeft) met een persoon in camouflagekleding. Dan rijmen de kleuren met elkaar. Of vormen kunnen sterk overeenkomen; een schelp met de hals van een viool bijvoorbeeld.

Goed kijken naar alle elementen van je foto

Dat betekent dat je heel goed moet kijken als je op zoek bent naar beeldrijm. Want vaak is het het leukste, als de overeenkomsten in totaal uiteenlopende onderwerpen te vinden zijn. Het is natuurlijk het leukste als de rijm niet al te veel voor de hand ligt. Een dame met een tijgerprint legging en een tijger kan, maar ligt behoorlijk voor de hand. Leuker is het dan wanneer je even goed moet kijken en dan ineens ziet dat er toch een hele sterke overeenkomst te zien is.

Beeldrijm is leuk om te doen, en het is ook nog eens een hele goede oefening! Het leert anders naar je foto’s te kijken, en op zoek te gaan naar elementen in een nieuwe foto die anders misschien eerder bijzaak lijken.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy