Een nachtelijk landschap fotograferen

Amy Schutte 1531
Sterren fotograferen valt niet mee. Je kunt ervoor kiezen om ze sterk te vergroten, met een telescoop lens. Of je kunt de sterrenhemel meenemen als onderdeel van een nachtelijk landschap.

Een hele sterke telelens, of telescoop lens, is prijzig. Laten we daarom eens kijken hoe je met een nachtelijk landschap aan de slag kunt. Want daarvoor hoef je gelukkig geen extra hypotheek af te sluiten.

Waar moet je op letten bij een nachtelijk landschap?

Natuurlijk moet je een mooie locatie zien te vinden voor je nachtelijk landschap. Het lastigste in Nederland is dat er veel lichtvervuiling is,vooral in de randstad. In Drenthe, Friesland, Limburg en Zeeland heb je daar minder last van. Of ga op vakantie aan de slag, als je bestemming zich daarvoor leent. Op internet kun je allerlei kaarten vinden met lichtvervuiling per regio.

Omstandigheden voor een nachtelijk landschap

Probeer aan de slag te gaan op een heldere nacht. Een klein beetje bewolking is niet zo erg, maar probeer bij een maanloze of kleine maan aan de slag te gaan. Het licht van de maan zorgt er anders alsnog voor dat de sterren minder goed tot hun recht komen. Hoewel het meestal niet zal voorkomen dat je een drukke plek treft met weinig lichtvervuiling, uitlaatgassen en lúchtvervuiling kunnen de atmosfeer minder helder maken. Probeer daar ook op te letten.

Apparatuur

Een camera is natuurlijk belangrijk. Je zult met hoge ISO waarden fotograferen, dus een goede camera die niet teveel ruis geeft bij hoge ISO waarden is fijn. Daarnaast is snel glas een enorme winst; objectieven die een grote maximale diafragma opening hebben. Zeg bijvoorbeeld f/1.4 of f/2.8. Een wijde hoek is verder fijn omdat de sterrenhemel groot is, en je een landschap fotografeert. Verder heb je een statief nodig, en een afstandsbediening is ook erg fijn. 

Waarom hoge ISO en snel glas

De sterren zijn geen stilstaand onderwerp. Ze bewegen, en stiekem nog hartstikke snel ook! Zou je dus een te lange sluitertijd kiezen, dan zijn de sterren geen lichte puntjes meer, maar woren het strepen: sterrensporen. Overigens ook erg leuk om sterrensporen in je foto op te nemen, ook in combinatie met je nachtelijk landschap, maar wanneer je ze wil bevriezen en als sterren in je foto wil opnemen, zit je aan een maximale sluitertijd vast. Om geen sterrensporen te krijgen is er de 500 (of 600) regel. Die luidt;
500 / (brandpuntsafstand x cropfactor) = maximale belichtingstijd in seconden
Bijvoorbeeld: 
16mm brandpunt op 1,5 crop: 500 / (16 x 1,5) = max 20,8 sec
24mm brandpunt op 1,6 crop: 500 / (24 x 1,6) = max 13 sec
35mm brandpunt op fullframe: 500 / (35 x 1) = max 14,3 sec

Filters

Lichtvervuiling is vervelend, en zoals gezegd moeilijk te voorkomen. Er bestaat zoiets als lichtvervuiling filters, LPR of Light Pollution Reduction Filter. Dit is een filter dat de golflengte van natriumlampen uitfiltert. Daarnaast is het filter ook in te zetten om het rood en oranje van herfstbladeren mooier maken.

Uiteraard is het, bij een nachtelijk landschap, belangrijk dat je een mooie voorgrond kiest voor je foto. Eventueel kun je die foto al maken tijdens de schemering, wanneer je nog over iets meer licht beschikt. Je kunt deze foto dan samenvoegen met de foto van de sterrenhemel.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy