Een kleur vervangen in Photoshop

Amy Schutte 6042

Photoshop kan veel, en als fotografen kunnen we daar natuurlijk optimaal gebruik van maken. Zo kun je heel gemakkelijk een kleur vervangen door een andere kleur.

Stel, je wil kleuren meer laten ‘poppen’, of gewoon eens lekker experimenteren met Photoshop. Dat kan, want een kleur vervangen is zo ingewikkeld niet. Het is handig als je al enigszins bekend bent met de basis van Photoshop, zoals het werken met lagen.

Kleur vervangen, hoe doe je dat?

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan om een kleur te vervangen in Photoshop. Laten we een redelijk eenvoudige nemen, zodat ook beginnende Photoshoppers aan de slag kunnen met een kleur vervangen.

Basis van kleuren in Photoshop

Open je foto in Photoshop. Aan de linkerkant, onder de balk met gereedschappen, staan twee vierkantjes met een kleur of zwart wit, de voorgrond en de achtergrond kleur. Klik op de voorgrond en een scherm opent. Het is belangrijk om de basis van kleurbewerking in Photoshop te begrijpen. Er is een verschil tussen tint (hue), verzadiging (saturation) en helderheid (brightness:

  • Tint is de kleurtoon, welke kleur kies je.
  • De verzadiging is hoe sterk die kleur is. Minder sterk lijkt alsof er wat wit doorheen gemengd zit, meer ‘pastel’.
  • Helderheid is eenvoudigweg lichter of donkerder.

Starten met kleur vervangen

Selecteer eerst het gedeelte van de foto waarvan je de kleur wil vervangen. Je kunt hiervoor de lasso of een andere selectie tool gebruiken. Maak nu een nieuwe aanpassingslaag aan. Hiermee kun je altijd later terugkomen en verdere aanpassingen maken. Selecteer de tint/verzadiging aanpassingslaag.

Aan de rechterkant van het scherm, boven de laag, zie je nu een gekleurde balk staan, de tinten. Deze kun je nu schuiven om de kleur te veranderen. Hier kun je ook de verzadiging en helderheid van je gekozen kleur aanpassen.

Netjes afwerken

Het kan zijn dat je selectie laag niet helemaal nauwkeurig was. Door even goed in te zoomen langs de randen kun je dit controleren. Dankzij je aanpassingslaag kun je dit gemakkelijk netjes afwerken. Selecteer het penseel kun je dit doen. Zorg dat je aanpassingslaag geactiveerd is door erop te klikken. Door de voorgrondkleur wit te selecteren, komt je geselecteerde kleur tevoorschijn. Die gebruik je voor stukjes die wel in jouw nieuwe kleur moeten zijn, maar zijn overgeslagen. Met de voorgrondkleur zwart komt de oorspronkelijke kleur tevoorschijn. Dit is voor stukjes die niet in je nieuwe kleur moesten, maar waar per ongeluk buiten de lijntjes is gekleurd.

Voila! Je hebt een kleur vervangen in Photoshop.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy