Een kijkje in de reportagefotografie

Een kijkje in reportagefotografie

Fokelien Broekstra 2742
Over reportagefotografie is vaak veel verwarring. De een noemt een portret van een gezin maken al een reportage en de ander ziet een gebeurtenis of evenement als een reportage. Het woord wordt vaak verkeerd gebruikt, daarom gaan wij dieper in op wat reportagefotografie eigenlijk is en waar je op moet letten.

Reportagefotografie

Met een fotoreportage wil je een verhaal vertellen. Jouw fotoserie vertelt als geheel een verhaal van een bepaalde gebeurtenis of evenement. De beelden die je maakt zijn niet in scene gezet en geven een goed beeld van wat er daadwerkelijk gebeurt. Het kan om een trouwerij, uitvaart of over een sportevenement gaan. Belangrijk is dat je foto's een soort 'samenvatting' van de dag zijn. Het verhaal en het onderwerp moeten goed naar voren komen.

Focus

Het is belangrijk dat je geconcentreerd blijft als je een reportage wil maken.  Je wil de hoogtepunten van de dag meepakken die samen een verhaal vertellen. Het is dus belangrijk om scherp te zijn en alle belangrijke momenten te zien. Bij grote evenementen is hier een draaiboek met de verschillende activiteiten opgesteld, hierdoor kun jij je een beetje inlezen over wat op welke plek gebeurt. Denk vooraf ook na over de beelden die je wilt gaan maken, dat maakt het gemakkelijker. Weet welk verhaal je vertelt!

Storen is niet erg

Je zult merken dat je voor je reportage weleens voor een groep mensen moet gaan staan. Als je voor het eerst op een evenement staat, kan de eerste stap zetten best lastig te zijn. Je zult immers iemand zijn zicht een korte tijd blokkeren. Jij bent ingehuurd om dit te doen. Natuurlijk moet je bij een trouwerij misschien een beetje door je knieën zakken en niet te lang op een plek blijven staan, maar storen is geen ramp.

Close-up maar ook een overzicht

Fotografeer niet alleen close-ups, maar ook overzichten. Door de afwisseling in beelden, blijft het voor de kijker leuk om naar jouw foto’s te kijken. Kortom: maak gevarieerde beelden waarin de situatie vanaf verschillende kanten wordt belicht. Zie deze foto, deze foto vertelt een verhaal terwijl het geen 'normale' foto van het bruidspaar is. 

Heb jij weleens een fotoreportage gemaakt?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien