DSLR camera's: hoe zat het ook al weer

Redactie digifoto Starter 1439
Moeite met fotografie als beginnende fotograaf? Misschien weet je niet precies hoe je DSLR (spiegelreflexcamera) werkt. Met dit spiekbriefje snap jij straks alle DSLR- en fotografietermen.

Om goede foto's te maken moet je goed weten hoe je DSLR camera in elkaar zit. Als je meer weet over je camera, kan je er ook beter mee omgaan. Voor veel beginnende fotografen kan het dan ook wat lastig zijn om een camera te begrijpen. Niet alleen de camera kan lastig zijn om te begrijpen, ook veelvoorkomende fotografietermen kunnen voor verwarring zorgen.

DSLR camera's 

Natuurlijk kun je niet fotograferen met een DSLR zonder te weten waar DSLR voor staat. DSLR staat voor Digital Single-Lens Reflex. De digitale spiegelreflexcamera dus. Ook voor het digitale tijdperk bestonden er al spiegelreflexcamera’s, de 'D' is er pas later voor gekomen. De truc zit in de spiegel in de camera. De spiegel reflecteert het beeld wat binnen komt via de lens naar de zoeker. Je ziet dus echt het beeld dat via de lens binnenkomt. Bij het maken van een foto klapt de spiegel omhoog en waardoor het licht op de sensor komt.

DSLR

Sensor

De sensor is het belangrijkste onderdeel van een DSLR camera. Hier valt het licht op en waardoor de camera een digitaal beeld maakt. De sensor is te vergelijken met het filmpje van vroeger, de gevoelige plaat. De sensor zit in de camera gemonteerd en schrijft het beeld op een geheugenkaartje. De kwaliteit van de sensor heeft veel invloed op de kwaliteit van je foto's. Hoe beter de sensor, hoe duurder de camera.

DSLR

Objectieven

Via het objectief komt het beeld bij de sensor. In een objectief zitten meerdere lenzen die als het ware samenwerken voor het beste resultaat. De lenzen corrigeren elkaar en zorgen voor scherpen beelden om de sensor. Een lens is dus een deel van het objectief. Dit zorgt voor verwaring omdat mensen de term lens vaak gebruiken als ze een objectief bedoelen.

DSLR

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek bestaat uit drie belangrijke factoren: de sluitertijd, het diafragma en de ISO. De sluitertijd bepaald hoe lang de sluiter van je DSLR camera open staat. Hoe langer deze open staat, hoe meer licht er op de sensor valt. Het diafragma staat voor de opening van het objectief. Naast dat het bepaalt hoeveel licht er naar binnen komt, bepaalt het ook de scherptediepte van de foto. Met een grote opening leg je het onderwerp scherp vast en is de achtergrond wazig. Met een kleine opening wordt het hele beeld scherp. De ISO bepaalt de gevoelighed van de sensor. Met een lage ISO-waarde krijg je het beste beeldkwaliteit. Als je ISO te hoog is krijg je meer ruis in de foto.

Meer lezen over de belichtingsdriehoek? Klik hier.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie