Drie tips voor kattenfotografie

Drie tips voor kattenfotografie

Dalindcy Koolhoven 2640
We worden soms een beetje gek van ze, maar toch zijn huisdieren onze beste vrienden. Katten zijn niet alleen schattig, ze zijn ook nog eens heel gracieus en kunnen een heleboel emoties overbrengen. Wij leggen je uit hoe je jouw kat mooi op de foto krijgt.

Fotografeer de kat in zijn eigen territorium

Vaak zal dit je woonkamer zijn. Als je kat regelmatig naar buiten gaat is de tuin ook een optie. Een huiselijke omgeving is een prima achtergrond en daglicht zal voor mooi natuurlijk licht zorgen. Katten doen graag waar ze zelf zin in hebben, dus om meteen een studiosetting in te duiken is niet aan te raden.


Foto © Grazina Stravinskaite

Je camera instellen

Dieren bewegen snel, vooral katten! Zorg dat je fotografeert met een camera die je goed kent, zodat je eventueel snel kunt wisselen van instellingen. Doordat dieren zo snel bewegen is het handig om voor een korte sluitertijd te gaan, zo kun je een moment als het ware 'bevriezen'. Voor een onscherpe achtergrond ga je voor een groot diafragma (een klein getal dus, bijvoorbeeld f/2.8).


Foto © Gilbert de Bruijn

Blijf rustig

Beweeg niet te snel en maak geen onverwachts geluid. Hierdoor kan je kat schrikken en dus een mooie compositie verpesten. Overdreven met je vingers knippen, roepen of fluiten werkt vaak juist averechts. Soms heeft je kat er ook gewoon even geen zin in. Op zo'n moment is het verstandig om de camera even weg te leggen en het later nog eens te proberen. 


Foto © M. Sijbrandij