Dit weekend zijn de Landelijke sterrenkijkdagen

Redactie digifoto Starter 708
Pak de sterrenkijkers er maar bij want dit weekend, van 19 tot 22 maart zijn de landelijke sterrenkijkdagen. Dit jaar is het alweer de 45ste editie maar helaas is het dit jaar door de coronamaatregelen anders dan voorgaande jaren. Toch zijn er leuke alternatieven opgezet zodat je toch kan genieten van onze mooie sterrenhemel.

Door de coronasituatie kunnen er dit jaar geen fysieke activiteiten plaatsvinden. Daarom heeft de organisatie livestreams en andere online activiteiten georganiseerd. Je kan nu via livestreams vanuit verschillende plekken in Nederland virtueel sterrenkijken. Je kan ook meeluisteren naar verhalen over de actuele sterrenhemel en andere sterrenkundige onderwerpen en kijken naar demonstraties van telescopen. 

Wat kun je dit jaar zien?

Zoals altijd is ben bij sterrenkijken afhankelijk van het weer. Bij helder weer is er veel meer te zien. Dit weekend hebben staat er een bijna halfvolle maan aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Niet ver van de maan vandaan staat ook de rode planeet Mars. Ondanks dat het niet de tijd is van het sterrenbeeld Leeuw, is deze dit weekend met een verrekijker of telescoop te zien. 

Voor het hele programma kan je terecht op de website van Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS)

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie