Slimme software

Dit alternatief voor Lightroom gebruikt AI voor je foto's

Siem van Woerkom 917
Een AI die je foto's 100% perfect maakt. Luminar 3 claimt het te bieden.

Deep learning met Luminar

Luminar 3 is een alternatief op Lightroom die het allemaal net even wat anders doet. Allerleerst bieden ze een eenmalige aankoop aan in plaats van een maandelijks abbonement. Daarnaast richtten ze hun pijlen vooral op Artificial Intelligence om foto's te verbeteren. Hiervoor hebben ze deep learning machines gebruikt die duizenden fotografen hebben bekeken, die bijvoorbeeld aanpassingen aan een landschap foto toedienden. De machine pikt op wat er gebeurd, dat de lucht wat donkerder wordt gemaakt, dat blauwe en witte tinten (wat vaak op water duidt) iets feller worden gemaakt enz. 

Daarnaast biedt de Accent AI Filter een gave nieuwe technologie waarin objecten worden herkend. Zo kan het programma zien of er een gezicht in beeld is, of dieren of gebouwen, en past daar de ontwikkelingstellingen op af. 

AI Sky Enhancer

Ook nieuw in de laatste versie van Luminar is dat er een AI Sky Enhancer optie aanwezig is. Waar mensen vaak de luchten in een foto iets heftiger willen maken, maar deze aanpassing los willen houden van de rest van de foto, is deze slider perfect om je wolken en luchten even net wat meer kick te geven. Dit wordt ook allemaal automatisch toegepast. Het programma herkent mensen en zal deze niet meenemen in zijn selectie. 

Of Luminar 3 een echte Lightroom killer is moet nog blijken, maar deze nieuwe functies zijn wel heel erg gaaf om mee te werken. Wat vinden jullie? Is het tijd dat de monopoly positie van Adobe wordt verbroken?

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem