Jouw foto's ook een keer in de Spotlight?

digifoto Starter lezersfoto: Karen Velleman

Redactie 602
In de lezersfoto rubriek laten we een lezer aan het woord aan de hand van zijn of haar favoriete foto's. Deze keer spreken we met Karen Velleman.

Karen Velleman aan het woord

‘Ooit kreeg ik zo'n klein rechthoekig cameraatje van mijn ouders, zo één met een schermpje zo groot als je vingertop. Dit was natuurlijk enorm stoer op de basisschool! Om een heel lang verhaal wat korter te maken werden de camera's vanaf die tijd langzaamaan steeds groter en duurder. Ik fotografeerde in de jaren daarna eigenlijk alles wat ik maar interessant vond, van dode dieren op de weg tot romantische momenten tijdens bruiloften. Dat is eigenlijk nooit veranderd, want er is ook zoveel interessants en moois om ons heen dat ik mij maar moeilijk - en stiekem ook niet wil - toeleggen op maar één onderdeel hiervan. Ik kan enorm genieten van fotomomenten, reacties op mijn werk en van feedback in elke vorm. Maar bovenal geniet ik van blije gezichten en een goede afdruk! Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en zou niet anders meer willen.’


Camera: Nikon D750
Lens: Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF
Brandpunt: 31mm
Sluitertijd: 25 sec
Diafragma: f/18
ISO: 50

‘We gingen een paar dagen naar Texel en ik had besloten dat ik nu toch echt een keer 'mistig' water wilde fotograferen. Daarom kocht ik een circulair ND filter. Eenmaal op Texel wandelden we heerlijk met de hond over het strand op zoek naar mooie fotolocaties. We zagen allebei de band liggen. Als ik zoiets zie word ik vaak al enthousiast!  Zo gezegd, zo gedaan. Ik plantte mijn statief in het zand, stoeide er wat mee, draaide het filter erop en zette de sluitertijd op zo'n 25 seconden. ‘’Ja! Het is gelukt!’’, riep ik trots. Dat werd mijn eerste poging tot het fotograferen met een ND filter. Na mijn vreugdedansje verdween niet veel later de zon. Maar dat maakte mij niet uit want ik was o zo tevreden!’


Camera: Nikon D750
Lens: Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF
Brandpunt: 70mm
Sluitertijd: 1/320
Diafragma: f/2.8
ISO: 640

‘Je kent ze wel, van die natte grauwe dagen in Nederland. Nu is het fotograferen op grauwe dagen niet mijn grootste hobby, maar ik wil de paddenstoelen ook niet missen. Dus op een droge ochtend had ik besloten om samen met de hond het bos in te gaan op zoek naar paddenstoelen. Helaas waren er weinig te vinden. Dit mocht uiteraard de pret niet drukken en ik besloot een ‘drieluikje’ van onderdelen uit de natuur te maken. We wandelden rustig verder tot we langs een naaldboom kwamen. Ik nam hier een foto van de takjes en naalden die elkaar mooi doorkruisten en zag vervolgens de bewuste dennenappel hangen. Toen ik eenmaal omgekeerd onder de boom lag kwamen er andere wandelaars langs, die wat verrast opkeken toen ze me zagen liggen. Ik lach in zulke situaties altijd even heel breed en groet met een vriendelijke stem. Vaak zeg ik dan "Voor een goeie foto moet je wat over hebben!". Ik maakte vervolgens de foto van de dennenappel en kroop weer onder de boom vandaan om de wandeling te vervolgen.’

Tips van Karen Velleman

  • Ga niet zomaar voor een andere fotograaf staan, want dat is heel irritant en ergens ook wel een beetje gemeen (en ja, dit gebeurt vaker dan je denkt!).  
  • Ga op zoek naar wat je het leukst vindt en probeer nieuwe dingen! Zo leer je of je iets echt heel leuk vindt door het veel of lang te doen.
  • Laat je (favoriete) foto’s afdrukken, in ieder geval om de paar maanden en geniet van een prachtige fysieke foto.
  • Last but not least: ‘Confidence is king’, je moet eerst zelf geloven dat je getalenteerd bent voordat anderen dat zullen doen.

Feedback van de redactie

De foto’s van Karen zijn heel sfeervol en vertellen een verhaal. Wat doet die band daar? Ze weet haar onderwerpen ook heel krachtig in beeld te brengen, kijk maar naar de dennenappel. Door de scherpte precies goed te leggen weet ze er een fraai en pakkend beeld van te maken. Ze weet duidelijk wat ze doet en we zien graag meer foto’s van Karen terug in onze lezersgallery.

Jouw foto een keer in de Spotlight?

Upload je foto in onze Gallery en wie weet kiezen we jouw foto uit voor onze Spotlight online of in onze magazines.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie