DIGIFOTO Pro award: Panasonic LUMIX S5II

Christel  de Wolff 2005

De komst van de full frame spiegelloze camera’s van Panasonic in 2020 was verrassend. Drie jaar later komt de tweede verrassing; hybrid AF, Panasonics versie van fasegebaseerde AF. Dit nieuws is verwerkt in de LUMIX S5II. Wij testten de camera in de praktijk én in het lab.

Panasonic LUMIX S5II

Fasegebaseerde AF is sneller en weet naar welke kant het moet scherpstellen, terwijl contrastgebaseerde AF soms aarzelt met scherpstellen. De LUMIX S5II stelt snel en nauwkeurig scherp en heeft een goede onderwerpherdening en oog-AF. Het ontbreken van fasegebaseerde scherpstelling was voorheen een reden voor sommigen om de Panasonic camera’s te vermijden, maar met de nieuwe technologie is dit niet meer nodig. De camera doet het goed op zowel fotografie- als videografie-gebied en er is ook een speciale video-versie beschikbaar voor een meerprijs.

De camera heeft de L-vatting die universiteit biedt en het is de enige camera in deze prijsklasse met een grote HDMI-aansluiting. De camera heeft ook een serie eigenschappen voor video en ondersteuning voor anamorphische objectieven, kan vierkanaals audio opnemen en intern RAW-video verwerken. Daarnaast heeft de camera een aantal minder opvallende eigenschappen die wel heel prettig zijn, zoals de mogelijkheid om bij het fotograferen de contouren van een andere foto in de zoeker te laten zien en de automatische signalering bij verkeerd om gebruik.

De Panasonic LUMIX S5II is een verbetering ten opzichte van zijn voorganger en een aanwinst in zijn klasse. De camera heeft een goede ergonomie en de knoppen zijn groot en goed bereikbaar. De body is spatwater- en stofbestendig. De LUMIX S5II is een aantrekkelijk aanbod voor zowel foto als video. Als de concurrentie de prijzen niet verandert, is het zelfs een voordelige koop.

Uitgebreide review

Meer lezen over de Panasonic LUMIX S5II? Lees de hele review in DIGIFOTO Pro 1.2023

Beoordeling Panasonic LUMIX S5II

  • Beeldkwaliteit: 8
  • Bediening: 8
  • Behuizing: 9
  • Snelheid: 8
  • Prijs/kwaliteit 8,5

Meer info Panasonic LUMIX S5II

Prijs: € 2.199,-
Info: Panasonic.com

Lees ook: alle DIGIFOTO Pro awards verzameld

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel