Deze goedbedoelde adviezen voor landschapsfotografen kun je beter negeren!
Landschapsfotograaf Mark Denney heeft in een video negen slechte adviezen op een rijtje gezet. Dit heeft hij gedaan omdat het soms lastig kan zijn om slecht advies tussen het goede advies uit te halen. Op nummer 9 staat het minst slechte advies en op plek 1 het slechtste advies.
9. Fotografeer altijd manueel bij landschapsfotografie
Het is natuurlijk wel belangrijk om handmatig te kunnen werken. Als je manueel fotografeert leer je het snelst hoe de belichtingsdriehoek werkt. De belichtingsdriehoek is onmisbaar bij fotografie. Zodra je dit eenmaal onder de knie hebt betekent het niet dat je dit voor altijd moet gebruiken. In de video vertelt Denney dat er genoeg fotografen zijn die op een andere modus werken. Er ligt dus geen prioriteit op manuele modus voor landschapsfotografie.
8. Je moet een grijsverloopfilter (Graduated ND-filter) hebben
Mark vertelt in zijn video dat er volgens hem maar één filter is dat je moet hebben. Namelijk een polarisatiefilter. De belangrijkste reden hiervoor is dat dit het enige filter is waarvan je het effect niet kunt namaken in Photoshop of andere bewerkingsprogramma's. Grijsverloopfilters zijn leuk om te hebben, maar zonder het filter is het effect in bewerkingsprogramma's na te maken.
7. Fotografeer altijd een beetje overbelicht
Tijdens het fotograferen is het belangrijk dat je let op je stops. Hier kan je zien of een foto overbelicht is of niet. In de video legt de landschapsfotograaf uit dat dit misschien een advies is dat je nu niet meer zo vaak hoort, maar vroeger toen hij net begon met fotografie hoorde hij het regelmatig. Door de foto een beetje te overbelichten blijven de details in de schaduwen zichtbaar. Met de camera's van nu is dit niet meer nodig en is het in sommige gevallen juist zo om iets onder te belichten voor de beste details.
6. Gebruik altijd een statief bij landschapsfotografie
Waarom er met een statief wordt gefotografeerd ligt vaak aan de sluitertijd die je gebruikt. Met een lange sluitertijd kan het zijn dat je je hand niet goed stilhoudt waardoor je beeld bewogen wordt. Maar als we het realistisch bekijken; fotograferen op 1/500 of sneller met normaal daglicht kan makkelijk zonder statief.
5. Fotografeer alleen tijdens het gouden uurtje
Het gouden uurtje is een prachtig moment van de dag om te fotograferen maar hou je er niet te veel aan vast. Er zijn genoeg andere tijdstippen wanneer je mooie landschapsfotografie kunt maken. Grotendeels van de tijd hebben we in Nederland te maken met wolken. Deze wolken zijn, volgens Mark, een soort hele grote softbox.
4. Je moet een full framecamera hebben
Het is handig in sommige gevallen maar niet perse nodig. Vaak wordt dit geadviseerd aan beginnende fotografen. Erg jammer wat een full framecamera is nu eenmaal duurder en kan demotiveren. Als je toch een full framecamera koopt zie het dan als investering. Als je veel bezig bent met astrofotografie kan een full frame wel beter uitpakken. Bij andere soorten landschapsfotografie is het verschil niet zo duidelijk. Dus oefen je vaardigheden en ontwikkel je stijl, het maakt echt niet uit welk cameramodel je daarbij gebruikt.
3. Je hebt geen L-beugel nodig bij landschapsfotografie
Denney adviseert juist wel om een L-beugel aan te schaffen. Nadat hij er een had gekocht had hij pas door wat hij had gemist. Als je verticaal wilt fotograferen wordt er vaak gezegd dat je simpelweg je camera moet omdraaien via de bal in je statief. Ja, het is makkelijk, maar toch werkt het anders volgens Mark.
2. Je mag nooit je foto's bijsnijden
Het bijsnijden van je foto's is een no-go en je moet zorgen dat je meteen het beste shot hebt. Ook dit advies is misschien meer vanzelfsprekend een aantal jaar terug maar het wordt nog steeds gezegd. Het bijsnijden van je foto's zal de kwaliteit verpesten, werd gesteld. Maar de camera's van nu fotograferen in zo'n hoge resolutie dat dit eigenlijk niet meer klopt.
1. Je moet 'the holy trinity'-objectieven aanschaffen
Dit was het slechtste advies wat Mark Denney heeft gekregen toen hij begon met landschapsfotografie. De objectieven die hij moest hebben volgens velen, moesten de brandpuntafstand van utltrawide (ongeveer 14mm) tot telefoto (200mm) kunnen dekken. Mark volgde dit advies en kocht vier lenzen om dit bereik te kunnen dekken. Erg zonde want, hij heeft er uiteindelijk maar één gebruikt. Zijn advies: zorg dat je een goed objectief hebt en fotografeer hier voor een tijdje mee. Als je op zoek gaat naar een nieuw objectief, bedenk dan goed wat je mist bij je huidige objectief.