De wildcamera: een leuke gadget voor de natuurliefhebber en -fotograaf

Redactie digifoto Starter 1308

Eind augustus maakte de wildcamera van fotograaf Maarten Cuvelier een wel heel bijzonder plaatje. Ergens in de Ardennen werd door zijn onbemande camera een lynx vastgelegd, een dier dat hier al twee eeuwen niet meer voorkwam. Nu hij weet dat de schuwe katachtige zich in dit gebied ophoudt, hoopt Cuvelier het dier nog een keer ‘live’ vast te leggen. In ieder geval heeft hij de bijzondere foto van zijn wildcamera al. Misschien wil je zelf ook wel met de wildcamera aan de slag.

Bekijk hier de foto van de lynx die is fotografeerd door Maarten Cuvelier

Wat gebeurt er ’s nachts in je achtertuin?

Je bent ’s avonds laat nog even bezig met internet vergelijken achter de laptop en je hoort rare geluiden in je tuin, een soort snuiven en puffen. Toch maar even kijken wat er aan de hand is, maar tegen de tijd dat je buiten bent is de bron van het geluid al lang en breed vertrokken. Waarschijnlijk was het een egel, maar zeker weten doe je het niet. Met een wildcamera leg je alle nachtelijke bezoekjes van dieren aan je tuin vast.

Van een basic cameraval tot een supersonische wildcamera

Je hebt al een eenvoudige wildcamera vanaf 30 euro, maar er zijn ook exemplaren verkrijgbaar van rond de 400 euro. Bedenk voor aanschaf waar je de camera voor wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen zien welk dier verantwoordelijk is voor het omwoelen van je plantenperkjes of wil je haarscherpe foto’s en video’s van de wilde dieren (en buurtkatten) in je tuin? Afhankelijk hiervan let je bij het kopen van een wildcamera in ieder geval op resolutie, snelheid, bereik van de bewegingssensor en infraroodverlichting.

  • Resolutie: de resolutie, aangegeven in megapixels, is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van het beeld.
  • Snelheid: je wilt een camera die snel reageert als er iets passeert, want anders is het dier alweer voorbij wanneer er een foto en/of video gemaakt wordt.
  • Bereik: heb je een grote tuin die je helemaal in beeld wilt hebben of gaat het maar om een klein hoekje dat je in de gaten wilt houden?
  • Infraroodverlichting: er zijn camera’s die gebruikmaken van onzichtbare infraroodstraling, zodat dieren niet doorhebben dat ze vastgelegd worden.

Vraag eerst toestemming aan de boswachter

Mocht je geen tuin hebben, maar bijvoorbeeld wel in de buurt van een bos wonen, dan zou je kunnen overwegen om daar je wildcamera op te hangen. Vanwege de privacywetgeving in Nederland mag je dit echter niet zomaar overal doen. Vraag dus altijd toestemming aan de beheerder of boswachter van het betreffende natuurgebied. Om te voorkomen dat je wildcamera verdwenen is tegen de tijd dat je de beelden wilt gaan bekijken, kun je een ‘security case’ of een kabelslot aanschaffen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie