De urban jungle fotograferen? Hier zijn 8 tips

De urban jungle fotograferen? Hier zijn 8 tips

Renzo Gerritsen 1721
Landschapsfotografie kun je zowel in de natuur als in de stad beoefenen. In dit artikel geven we je 8 tips voor als je de urban jungle wilt gaan fotograferen.

Tip 1: Doe research

Als jij een prachtig uitzicht over een bepaalde stad wilt fotograferen zoals Rotterdam, dan is het aan te raden om eerst research te doen naar gebouwen die een mooi uitzicht bieden. Je kunt in je auto stappen en een aantal gebouwen binnen lopen, maar al snel zul je merken dat je niet overal binnenkomt. Gelukkig zijn er vaak tal van gebouwen waar je wel in mag, maar waar je een bedrag voor moet betalen. Wie weet sta je dan wel achter glas. Research zal je helpen bij het vinden van de juiste plek.

Tip 2: Het licht

Het licht is in fotografie ontzettend belangrijk. Goed licht kan je foto maken en slecht licht kan je foto gemakkelijk breken. Het mooiste licht vind je vaak voor en na zonsondergang en zonsopkomst. Het licht is dan zacht en mooi van kleur. Als het avond is heb je weer een nieuw landschap om te ontdekken met het licht van de vele reclameborden, autolichten en kantoorverlichting. 

Tip 3: Creëer dynamiek

In de stad is alles continu in beweging. Het vastleggen van die beweging creëert dynamiek die je, wanneer je zelf stilstaat in die beweging, prachtig vast kunt leggen met langere sluitertijden. Dat kan met statief, maar voor diegene die het aandurft ook uit de hand.

Tip 4: It's in de details

Kijk eens naar boven of naar onder, ga eens een steeg in ipv een drukke straat. De kans is groot dat je andere dingen zult zien zoals patronen, gekke vormen of een oude muur. Licht kan hierin een grote rol spelen. Het licht kan een oppervlakte, een gebouw of een reclamebord transformeren in een fotografisch hoogtepunt. Hou dus altijd en overal je ogen open en vergeet de details niet! 

urban fotografieLees ook: Urban Swan: Spitzen en straatstenen
 

Tip 5: Compositie

Zoek altijd naar een interessante of unieke compositie om unieke beelden te maken. Gelukkig is er in de grote stad enorm veel te zien. Je kunt bijvoorbeeld oude architectuur met moderne architectuur combineren. Denk bij compositie ook aan de gulden snede, lijnenspel of een natuurlijke framing. Vraag je altijd af of de door jou gekozen compositie je foto zal verbeteren of juist niet.

Tip 6: Mensen

Je kunt mensen onderdeel maken van je foto, maar in vooral de grote en bekende steden stikt het van de toeristen. Als je  grote groepen toeristen niet in je foto's wilt zien, dan kan je het best op stap gaan als er weinig mensen zijn zoals vroeg in de ochtend of laat op de avond.

Tip 7: Reflecties

Je ziet het vaker, fotografen die de stad in een reflectie fotograferen. Gebruik maken van de reflecties in de ramen kn ervoor zorgen dat je unieke foto's maakt. Let hierbij wel op wat je wilt laten zien in de reflecties.

Tip 8: Zwart/wit

In de stad vind je vaak grote contrasten. Door een foto zwart wit te maken worden die contrasten vergroot. Dit zorgt ervoor dat gebouwen zeer goed tot zijn recht komen. Een zwart wit foto zorgt ook voor meer rust, omdat je in de stad veel verschillende kleuren tegenkomt.

Urban fotografieLees ook: Hond verkleed als leeuw is koning van de urban jungle

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo