De Nikon Z 6 II en Z 7 II komen eraan!

Christel de Wolff 184
Op 14 oktober zullen de Z 6 II en Z 7 II aangekondigd worden. Wat deze tweede generatie camera’s ons gaan brengen, weten we nog niet zeker, maar wie het nieuws een beetje heeft gevolgd kan er zich wel een voorstelling van maken…

De Nikon Z 7 en Z 6 waren een gigantische sprong in de toekomst, wanneer Nikon deze in 2018 aankondigde. Er ging een zindering door de wereld van de fotografie heen zoals we voor het laatst voelden toen men massaal van analoog overstapte op digitale fotografie. Met de overstap van spiegelreflexcamera’s naar spiegelloze modellen was er ruimte voor veel verbeteringen en Nikon maakte een goede start. Toch waren er aan de Nikon Z 6 en Z 7 bij gebruik een aantal punten waar Nikon-gebruikers wat minder enthousiast over waren. Te denken aan de keuze voor één XQD-kaart in plaats van het gebruikelijke SD-dual slot. Bij de recent aangekondigde Z 5 hebben we gezien dat Nikon toch heeft gekozen voor de dubbele SD-kaart, en zullen ze dat bij de Z 6 II en Z 7 II ook gaan doen?

Dubbele kaartsleuven

XQD-kaarten zijn sneller en betrouwbaarder dan de gebruikelijke SD-kaarten, maar helaas zijn ze ook prijziger en veel fotografen zweren bij het maken van een back-up tijdens het fotograferen. Als trouwfotograaf bijvoorbeeld, kun je het echt niet hebben dat je kaart ineens een error geeft, of het nu een SD-kaart, CF-kaart of XQD-kaart is. Het hebben van dubbele kaartsleuven is dan ook echt een must en het is voor de hand liggen dat Nikon dit gaat aankondigen voor de tweede generatie Z 6 en Z 7.

Langere batterijduur

De eerste generatie spiegelloze full frame camera’s van Nikon misten wat gebruikers betreft ook de mogelijkheid om batterijgrepen te koppelen met bedieningsfuncties zoals we die kennen van de spiegelreflexcamera’s. En de batterij gaat weliswaar lang mee, maar dat zou nog langer kunnen. Zeker voor videografen, is een krachtigere batterij een groot pluspunt. Het is aannemelijk dat Nikon een verbetering in de batterijduur heeft doorgevoerd in de nieuwe generatie camera’s.

Meer verbeteringen?

De Nikon Z 6 en Z 7 zijn topcamera's, met ijzersterke prestaties en een mooi design. Het is de ultieme basis voor de toekomst van de spiegelloze camera's van Nikon. Op 14 oktober zal Nikon de nieuwe generatie Nikon Z 6 en Z 7 aankondigen. Wat zijn de verbeteringen waar jij op hoopt? En aan welke voordelen van de Z 6 en Z 7 moet Nikon absoluut niet gaan sleutelen? Laat het ons weten in de comments.

Benieuwd naar hoe wij de Nikon Z 6 en Z 7 beoordeelden? Lees onze reviews:

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel