De mooiste architectuurfoto’s maken doe je zo!

Redactie digifoto Starter 1462

Duizelingwekkende hoogtes, strakke lijnen en symmetrie; woorden die je misschien te binnen schieten wanneer je denkt aan foto’s van de stad en gebouwen. De maand september staat bij Kamera Express in het teken van architectuurfotografie. Heb je ook zin om aan de slag te gaan? Je gaat sowieso goed voorbereid op pad met deze tips!

Neem het juiste objectief mee

Het objectief of de lens is ontzettend belangrijk voor mooie architectuurfoto’s. Een groothoeklens een absolute must om hoge gebouwen goed op de foto te krijgen, want hoe korter de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek. 

Wil je uitpakken? Telelenzen die vaak worden gebruikt in de landschapsfotografie zijn ook heel geschikt om architectuurfoto’s mee te maken. Wanneer je kiest voor deze lenzen, focus je automatisch meer op details en kun je het beeld nog meer ‘samendrukken’. 

Wanneer je niet bang bent om te experimenteren is een zogenaamde tilt-shift lens wat voor jou.

Deze lenzen kenmerken zich doordat de lenselementen aangepast kunnen worden met draaiknoppen, zodat je kunt spelen met scherpte en diepte. Daarnaast kun je met dit soort lenzen het perspectief aanpassen zodat je geen last hebt van vertekende lijnen (een veel voorkomend probleem binnen de architectuurfotografie). 

Wil je iets totaal anders? De fisheye lens staat bekend om zijn bolling, dit zorgt voor kromme lijnen in het beeldveld, waardoor de randen van de foto enorm vergroot worden. Deze vervorming is handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen in één beeld wilt vastleggen. Bekijk hier alle objectieven op Kamera Express.

Leer je onderwerp goed kennen

Compositie erg belangrijk bij architectuurfotografie. Het is handig om het object dat je wilt fotograferen goed te leren kennen, zodat je vanaf de beste plek je foto’s kunt maken. Maar ook je eigen standpunt is belangrijk. Een gebouw kan erg imposant ogen als het van onder gefotografeerd wordt, maar het kan ook een leuk effect geven door juist van boven te fotograferen. Architectuur kan ook hele mooie details bevatten die je vast kunt leggen. Neem de tijd om te zoeken naar patronen, symmetrie, reflecties of lijnen die de foto creatiever maken. Op zoek naar meer inspiratie? Je leest het hier.

Kies het juiste moment 

In de meeste gevallen is zijn de beste momenten om te fotograferen met de zonsopkomst en de zonsondergang. Hierdoor zorg je ervoor dat strakke gebouwen een warme sfeer krijgen. Ook nadat de zon onder is gegaan, kun je mooie foto's maken. Door met een lange sluitertijd te spelen, krijg je mooie effecten in de lucht en brengt de LED of neon verlichting de gebouwen tot leven. Dit zorgt voor lichtstrepen van rijdend verkeer. Dit soort licht voegt een extra dynamiek toe aan je foto’s en brengt de stedelijke omgeving op een manier in beeld waardoor het gebouw toch centraal blijft staan. 

Neem een statief mee

Door niet uit de hand te fotograferen maar je camera op een statief te plaatsen, word je gedwongen kritisch naar de situatie te kijken én neem je automatisch meer tijd voor je foto’s. Bovendien komt het bij zowel architectuur- als straatfotografie vaak voor dat je in situaties met weinig of slecht licht terechtkomt. Een statief zorgt dan voor complete stabiliteit waardoor je foto's ook scherp zijn als je bijvoorbeeld een langere sluitertijd gebruikt. Kies voor een statief met een hoge maximale werkhoogte zodat je alle lijnen van een gebouw recht in beeld kunt krijgen. Bekijk hier alle statieven op Kamera Express.

Kies de juiste instellingen

Een geslaagde foto van een gebouw valt en staat met de juiste instellingen. Werken met een lange sluitertijd kan erg mooie effecten geven. Denk aan wolken boven een stad die compleet vervaagd zijn of het water van een rivier die compleet egaal gemaakt is door het gebruik van een lange sluitertijd. Extra tip? Controleer altijd even of je camera recht staat voor je begint met fotograferen. Maar vergeet niet dat regels omtrent instellingen vaak meer een richtlijn dan een harde regel zijn. Fotograferen blijft natuurlijk een creatief proces, dus weet niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en te experimenteren!

Nog meer lezen over het fotograferen van architectuur en de stad? Bekijk het inspiratiethema op Kamera Express.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie