Tot en met 22 december te zien in Amsterdam

De modeportretten van Norman Parkinson

Christel de Wolff 922
Tot en met 22 december kun je in de Eduard Planting Gallery te Amsterdam terecht voor een expositie met iconisch werk van de Britse modefotograaf Norman Parkinson. De expositie toont klassieke portretten van stijliconen als Audrey Hepburn, Jerry Hall en Mick Jagger.

Norman Parkinson (1913-1990) behoort tot de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Hij startte zijn carrière in 1931 en ontwikkelde zijn eigen onderscheidende stijl. De fotograaf bouwde in bijna zestig jaar een vernieuwend en omvangrijk oeuvre op. Hij heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld bij de transformatie van modefotografie.

Norman Parkinson

Norman Parkinson kreeg internationale erkenning voor de baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. Door zijn dynamische, spontane en elegante stijl heeft hij voor een groot aantal toonaangevende fashion magazines gefotografeerd, waaronder Harper’s Bazaar, Vogue en Town & Country.

De portret- en modefotograaf heeft talrijke supermodellen, kunstenaars, schrijvers, musici, acteurs en Britse royals voor zijn camera gehad. In 1981 werd hij namens Koningin Elizabeth benoemd tot 'Commander of the British Empire' en ook geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen.

norman parkinson

Meer informatie over de expositie en de openingstijden van de gallery bezoek je de website

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel