nog tot en met 13 januari te zien!

'De Mix' tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum

Christel de Wolff 1567
De afgelopen twee jaar waren er in vier verschillende musea in Nederland tentoonstellingen te zien naar aanleiding van het fotografieproject De Mix. Alle werken zijn nu te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Voor de tentoonstelling 'De Mix' lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dit gegeven leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op. Het resultaat laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum nog altijd een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen. In De Mix geven de hedendaagse makers een nieuwe en persoonlijke visie. Alle fotoseries zijn nu voor het eerst bij elkaar te zien in het Nederlands Fotomuseum.

De Koe

Cas Oorthuys & Hans van der Meer

Met de hand melken zwartbont vee (1944) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Portret van koe buiten © Hans van der Meer

De Mix trapte af met de serie De Koe, waarin de veranderende wereld van de Nederlandse koe centraal staat. Historische foto’s van Cas Oorthuys (1908-1975) en recent werk van Hans van der Meer (1955) laten zien dat het Nederlands landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd.

De Koe is tot stand gekomen in samenwerking met het Fries Museum en was daar van 1 oktober tot en met 1 december 2016 te zien.

Missie

Paul Julien & Andrea Stultiens

Vrouwen in Water Street, Monrovia, Liberia (1931) © Paul Julien / Nederlands Fotomuseum

Uitzicht Khalifa huis (2016) © Andrea Stultiens

Als tweede presentatie stond het fotowerk van antropoloog en amateurfotograaf Paul Julien (1901-2001) centraal. Julien reisde regelmatig naar Afrika en maakte ter plekke vaak gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen. Hij liet een omvangrijk foto- en filmarchief achter. In Missie reageerde Andrea Stultiens (1974) op foto’s die Julien tijdens zijn reizen door Liberia (1932) en Sudan (1933 & 1947) heeft gemaakt. Stultiens reisde verschillende malen naar deze landen met het door Julien gemaakte beeld. Samen met lokale specialisten, journalisten en fotografen verzamelde ze de verhalen verbonden aan Juliens beelden met als doel om bij te dragen aan een genuanceerde beeldvorming van het grote en diverse Afrikaanse continent.

Missie kwam tot stand in samenwerking met het Limburgs Museum en was daar van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien.

Schiphol Slumberland

Frits J. Rotgans & Jannes Linders

Start/landingsbaan 09-27, de Buitenveldertbaan (1969) © Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum

Schiphol (2017) © Jannes Linders

Twee radicaal verschillende werelden en visies op dezelfde herkenbare locatie: in Schiphol Slumberland lukt het.  Het werk van Frits J. Rotgans (1912–1978) uit de jaren  zestig en zeventig wordt getoond naast het nieuwe werk van Jannes Linders (1955) waarin een zeer specifiek Schiphol in 2017 centraal staat.

Schiphol Slumberland kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Militair Museum en was daar van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Boswachter

Adolphe Burdet & Blommers / Schumm

Nest Grauwe Klauwier, waarschijnlijk Noord-Holland (1907-1916) © Adolphe Burdet / Nederlands Fotomuseum

N 52° 34' 40.08''O 4° 37' 25.32’' © Blommers / Schumm

Geinspireerd door de vroege twintigste eeuwse natuurfotografie van Adolphe Burdet (1860-1940), portretteerde fotografenduo Blommers en Schumm (1969) negentien boswachters in de natuurgebieden rondom Egmond. Deze serie is De Boswachter genoemd. Burdet legde de natuur met zijn stereocamera op een weergaloze wijze vast. Met zijn fotografie droeg hij bij aan de algemene bewustwording dat de natuur beschermd moet worden.

De Boswachter is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum Kranenburgh en was daar van 8 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Mix is tot en met 13 januari 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum en kwam tot stand samen met Rafaël Philippen en dankzij de steun van het Mondriaan Fonds.

Meer info over het Nederlands Fotomuseum vind je hier

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel