De juiste sluitertijd in elke situatie
Met je sluitertijd kan je momenten in je foto als het ware bevriezen. Dit doe je door je sluitertijd kort in te stellen. Ook kan je juist beweging vast leggen in je foto's door je sluitertijd lang te maken. Let op: Als je al bekend bent met de belichtingsdriehoek weet je dat er een goede balans moet zijn tussen de sluitertijd, diafragma en ISO. Bij een lange sluitertijd komt er meer licht binnen en bij een korte juist minder.
Sluitertijd van 1/1000 en sneller
Met een extreem snelle sluitertijd als dit kan je snel bewegende onderwerpen vastleggen. Denk hier bijvoorbeeld aan voorbijvliegende vogels, motoren en auto's. De snelle onderwerpen worden nu zo scherp mogelijk vastgelegd op de foto.
Sluitertijd van 1/500 en 1/250
Deze sluitertijden gebruik je als je sporters of fietsers vast wilt leggen. Ook voor het fotograferen van dieren is dit een goede sluitertijd. Dieren bewegen altijd en zijn lastig vast te leggen. Voor langzaam bewegende dieren of lopende mensen gebruik je een sluitertijd van 1/250. Maak je de sluitertijd langer dan 1/250, dan is er kans op onscherpe foto's omdat er te veel beweging is zit.
Sluitertijd van 1/125 en 1/60
Sluitertijden vanaf 1/125 zijn ideaal voor het vast leggen van beweging. Focus hier mee op het onderwerp en beweeg de camera mee met de beweging. Hierdoor is het onderwerp scherp en de achter grond wazig. Gebruik een sluitertijd van 1/125 voor snelle voertuigen en een sluitertijd van 1/60 bij bijvoorbeeld wielrenners.
Sluitertijd van 1/30 en 1/15
Een sluitertijd van 1/30 kan je gebruiken voor alledaagse fietsers en sporters. Een sluitertijd van 1/15 is te gebruiken voor rennende mensen, dieren en kinderen. Bij deze sluitertijden leg je het onderwerp scherp vast door het te volgen met een achtergrond met beweging.
Sluitertijd van 1/8 en langer
Sluitertijden vanaf 1/8 zijn goed te gebruiken bij water. Als je met deze sluitertijden water fotografeert krijg je een heel mysterieus effect in het water. Als je gaat fotograferen met erg lange sluitertijden gebruik dan altijd een statief.
Lees ook:Roofvogels fotograferen: 7 tips