De juiste computer voor nabewerking

Amy Schutte 1120
Als je fotografeert, wil je misschien ook wel eens aan de slag met nabewerking van foto’s. ‘Photoshoppen’, of een ander programma. Wat voor computer heb je daarvoor nodig?

Kan jouw eigen computer een programma voor fotobewerking aan? Of heb je een nieuwe nodig voor de nabewerking van foto’s? En waar moet zo’n computer dan aan voldoen?

Nabewerking van foto’s

Er zijn veel programma’s om je foto’s mee te kunnen nabewerken, maar het meest gebruikt door fotografen zijn Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Deze programma’s vragen echter wel het een en ander van je computer. Daarom zullen deze programma’s, maar ook andere fotobewerkingsprogramma’s, niet soepel draaien op oudere computers of computers die niet sterk genoeg zijn voor dit soort ‘zware’ software. 

Waar moet je op letten bij een computer?

Het is mogelijk om een computer voor een redelijk budget te kopen. Het merk maakt niet zoveel uit, Het gaat erom wat er van binnen in de gebeurt. Net al bij andere dingen, krijg je over het algemeen waar je voor betaalt. Heb je meer budget, dan koop je een stevigere computer. Vooral wanneer je met verschillende lagen en meer ingewikkelde bewerkingen in Photoshop gaat werken, zul je het verschil merken. Gamecomputers hebben bijvoorbeeld veel power en zijn ook heel fijn voor fotobewerking, maar zijn vaak wel aan de prijs.

Technische specificaties voor nabewerking op de computer

Als je een nieuwe computer aanschaft, of wil kijken of je huidige set geschikt is voor nabewerking van foto's, zul je naar de technische specificaties moeten kijken. Dat lijkt vaak wat ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Bij een laptop is de schermmaat (en daarmee de afmeting van het apparaat) van belang. Deze wordt uitgedrukt in inches. Het liefst heeft iedereen een 4K beeldscherm, maar deze zijn duurder.Met een Full HD (1920 x 1080) kun je over het algemeen prima uit de voeten. Een IPS paneel is aan te raden, omdat dit ervoor zorgt dat je vanuit elke kijkhoek natuurgetrouwe kleuren ziet. Hoe kleiner het apparaat, hoe minder plek er is voor bijvoorbeeld harde schijven. 

Processor

De processor is eigenlijk de motor van je computer. Deze moet stevig genoeg zijn. Kort gezegd kun je het beste kijken naar tenminste een Intel Core i5 of AMD A12 processor, zowel voor een desktop als een laptop.

RAM

RAM geheugen is het werkgeheugen van je computer. Je hebt hier veel van nodig als je bijvoorbeeld regelmatig verschillende programma’s tegelijk open hebt, maar ook Photoshop en Lightroom vragen vrij veel van je RAM. Kies tenminste 6Gb, bij voorkeur 8Gb.

Opslagruimte

Veel computers en laptops komen met veel opslagruimte. Hoe belangrijk dit voor jou is, ligt aan je gebruik. Fotografeer je veel in RAW? Dan nemen j foto’s veel plaats in en is een groot opslaggeheugen aan te raden. Opslagruimte is echter gemakkelijk uit te breiden, met externe schijven, als je hier geen bezwaar tegen hebt. Vaak hebben computers een Hard disk (HDD) of een Solid State Drive (SSD), of beide. Bij een HDD wordt de data van een draaiende magnetische schijf gelezen. Doordat dit type harde schijf al heel lang op de markt is, is het een goedkope manier geworden om data op te slaan. Bovendien hebben HDD vaak een grotere opslagcapaciteit. In tegenstelling tot een Hard Disk Drive bevat een Solid State Drive (SSD) geen bewegende delen. De data wordt opgeslagen en afgelezen van geheugenchips, in plaats van een ronddraaiende magnetische schijf. Een SSD is geavanceerder, en maar liefst tien tot twintig keer sneller dan een HDD. Natuurlijk is een SSD daardoor ook duurder.

Nu is het dus een kwestie van je eigen wensen in kaart brengen. Houd daarbij rekening met de toekomst: waarschijnlijk ga je steeds meer functies in de nabewerking gebruiken, naarmate je er beter en handiger in wordt. Overigens zijn er ook prima apps om eenvoudige bewerkingen te maken op je telefoon of tablet. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy