De heide staat weer in bloei!

Redactie digifoto Starter 1299
Er zijn een aantal perioden in het jaar waarin je in de Nederlandse natuur als fotograaf je hart kunt ophalen. Momenteel zitten we middenin zo’n periode, want de heide bloeit!

En deze prachtige paarse bloemenvelden lenen zich voor allerlei soorten fotografie: van landschap (vooral in de ochtend met optrekkende mist) tot portretfotografie, of denk aan dieren (je hond tussen de heide); deze bloeiperiode biedt enorm veel mogelijkheden. 

Heide in bloei

Even waren deskundigen bang dat de heide dit jaar zijn bloeiperiode over zou slaan, vanwege de droge zomer. Maar gelukkig is dit een taai plantje en door de regen die in juli en augustus viel, redde de plant het. Nu zijn er verschillende plekken in Nederland waar je de paarse velden kunt bewonderen én kunt fotograferen.

Landschapsfotografie met heide

Natuurlijk kun je de heidevelden opnemen in landschapsfotografie. De gouden uren zijn daar enorm geschikt voor: het licht is zacht en de warme toon past goed bij de paarse velden. In de vroege ochtend kun je bovendien, met een beetje geluk, getrakteerd worden op optrekkende mist. Wanneer deze net boven de heide hangt is dat een spectaculair gezicht. Probeer zijlicht te gebruiken in je landschapsfoto’s, om zo meer diepte te krijgen. Je kunt je eigen hoek ten opzichte van de lichtbron (de zon) aanpassen. Je kunt de heide ook als voorgrond onderwerp gebruiken, met bijvoorbeeld een mooie bomenpartij of gebouw als daadwerkelijk onderwerp. 

Portretfotografie in de heidevelden

De mooie natuur biedt natuurlijk ook een prachtige setting voor portretten. De bloemen geven iets ‘zachts’ aan je foto’s. Voer dit effect eens door in je portretfoto’s. En lensflare, of tegenlicht kan bijvoorbeeld een mooie, romantische foto opleveren tussen de heide. Voor een lensflare is het belangrijk de stand van de zon ook belangrijk. Lensflares ontstaan wanneer een sterke lichtbron, meestal de zon, in een bepaalde hoek op je lens valt. De lichtbron (dat kan elke sterke lichtbron zijn, bijvoorbeeld ook een  lantaarnpaal) bevindt zich aan de voorkant van je camera. De lichtbron hoeft niet perse in de compositie opgenomen te zijn, maar wanneer het licht de voorkant van je objectief bereikt - en dus niet geblokkeerd wordt door een obstakel - kan het al een flare veroorzaken.  

Macro

De heidebloem is prachtig, en is ook een tof onderwerp voor een macrofoto. Je kunt ervoor kiezen om de bloem zelf te fotograferen, maar ook zijn er vaak uiteenlopende insectensoorten te vinden op de heide. Voor macrofotografie heb je een speciaal macro objectief nodig, of je kunt gebruik maken van voorzetlenzen. Kies je onderwerp voor je macrofoto’s van heide duidelijk en stem daar de juiste scherptediepte op af. Heideplantjes zijn best ‘druk’, er zitten vaak meerdere bloemetjes dicht bij elkaar. Zorg ervoor dat je foto niet te rommelig wordt, met behulp van die scherptediepte en een mooie compositie.

Ook in Nederland krijgen we weleens kleine cadeautjes van de natuur. De bloeiende heide is daar, zeker dit jaar, één van!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie