De eerste paddenstoelen fotograferen, zo doe je dat

Christel  de Wolff 3898

Hoewel de zon zich nog wel laat zien en het op zulke momenten toch nog zeer zomers aanvoelt, schieten de eerste paddenstoelen in vochtige omgevingen toch al uit de grond. Niet alleen in de keuken gebruiken we ze veelvuldig, maar ook om te fotograferen zijn het geliefde onderwerpen. Zo ga je te werk als je een mooie paddenstoelenfoto wil maken:

Nee, paddenstoelen zijn helaas niet altijd rood met witte stippen, zoals ze in ons geheugen gegrift staan. De schimmels komen juist in allerlei soorten en maten en dat maakt ze zo uniek. Gebruik een mooie herfstdag om erop uit te gaan op zoek naar verschillende paddenstoelen, en maak mooie foto’s. Met deze tips helpen we je op weg.

Paddenstoelen fotograferen, paddestoelen, herfstfotografie, herfst

Waar vind je paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn er volop in de herfst. Soms staan ze gewoon langs de kant van de weg, maar om je kansen te vergroten kun je het beste naar het bos of park gaan. Zoek op donkere, vochtige plekken. Vaak vind je ze in de schaduw van een grote boom of op oude boomstronken. Schuif eventueel wat afgevallen blad opzij om het zicht vrij te maken, maar zorg ervoor dat je de natuur niet te veel verstoord en ga voorzichtig te werk. 

Rustig aan

Paddenstoelen zijn statische onderwerpen: ze lopen niet weg. Ze worden zelfs niet beïnvloed door wind omdat ze zo laag aan de grond staan. Je kunt dus alle tijd nemen om ze te fotograferen. Loop een rondje en bekijk van welke kant je het beste je foto kan maken. Let op de paddenstoelen zelf, zorg dat je de mooiste kant in beeld kunt brengen, maar let telelijkertijd ook op de d achtergrond. En natuurlijk op het licht. Neem vervolgens de tijd om je instellingen te maken. Een kleine scherptediepte, waarbij je achtergrond onscherp is, is vaak erg mooi. Zeker als er in de achtergrond veel herfstige tinten zitten, die in de onscherpte wat in elkaar overlopen. Denk goed na over je compositie en neem de tijd om je camera op te stellen.

Paddenstoelen fotograferen, paddestoelen, herfstfotografie, herfst

Comfortabel laag bij de grond fotograferen

Het is verleidelijk om foto’s van boven te maken. Bij paddenstoelen betekent dat dat je alleen de bovenkant ziet, het ‘dakje’. Dat is zonde! Juist aan de onderkant zitten veel details. Bovendien lijken de paddenstoelen groter en geeft het meer diepte aan je foto dan wanneer je deze van boven naar beneden maakt. Doe een regenbroek aan, of neem een plastic tas mee om op te zitten. In de herfst is de bodem immers bijna altijd nat (daar houden de paddenstoelen juist zo van). Als je laag bij de grond fotografeert, is het soms lastig om door de zoeker te kijken. Tenzij je op je buik gaat liggen, maar eerder genoemde natte ondergrond maakt dat verre van ideaal. Gebruik daarom je scherm, in LiveView. Helemaal als je een kantelbaar scherm hebt, maakt het gebruik hiervan het makkelijker om je instellingen bij te werken en je compositie te maken.

Licht

In het bos wordt vaak al veel licht weggefilterd door de bomen, zeker in de vroege herfst wanneer er nog wat blad aan zit. En als je de onderkant van paddenstoelen mee wil nemen in je foto, zul je merken dat deze ook nog in de schaduw van hun eigen ‘hoed’ staan. Weinig licht dus. Als je een externe flitser hebt, is het geen slecht idee om deze mee te nemen. Neem anders een wit papier of stuk karton mee. Hiermee kun je het zonlicht opvangen en van onderaf terugkaatsen op de paddenstoelen. Je kunt ook een lange sluitertijd kiezen, maar dan is het gebruik van een statief zeker een aanrader. Controleer van tevoren of je jouw statief laag bij de grond kunt afstellen, want dat is niet vanzelfsprekend voor ieder statief.

Paddenstoelen fotograferen, paddestoelen, herfstfotografie, herfst

Probeer macrofotografie

Ook de details van een paddenstoel kunnen een mooie foto opleveren. Probeer daarom eens dichterbij te gaan of in te zoomen, bij voorkeur met een macro objectief. Zo kun je afwisselende foto’s maken met een herfstige tint

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel