De cropfactor en scherptediepte

Amy Schutte 2141
De meeste beginnende fotografen hebben een camera met cropfactor. Dat betekent dat je sensor een bepaalde afmeting heeft, die kleiner is dan fullframe.

De cropfactor heeft invloed op je foto’s. Een sensor met cropfactor geeft namelijk een meer ‘ingezoomd’ beeld. Maar dat niet alleen, het heeft ook invloed op de scherptediepte. Gaat het te snel? We leggen het uit!

cropfactor, scherptediepte

Cropfactor

De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het equivalent van een 35mm film. De sensor van een (vaak veel duurdere)fullframe camera heeft wel die afmeting en is daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Een camera met een cropfactor is daar een gedeelte van (die 35mm is als het ware ‘gecropped’, uitgesneden). Hoeveel er gecropt is, dat is verschillend per merk en model. Het meest voorkomend zijn APS-C sensoren, die zowel in DSLR’s als spiegelloze camera’s te vinden zijn:

  • Canon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.6
  • Nikon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5 (de Nikon 1 systeemcamera’s hebben x2.7)
  • Sony niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5.

Cropfactor heeft invloed op de brandpuntsafstand

Zet je je full frame objectief op een cropcamera, dan ligt de brandpuntsafstand verder. Een hogere brandpuntsafstand betekent dat het onderwerp dichterbij lijkt. Brandpuntsafstanden kun je converteren in hun fullframe equivalent door ze eenvoudigweg te vermenigvuldigen met de cropfactor. Bij Canon bijvoorbeeld heb je voor hetzelfde plaatje dat je maakt met een 50mm objectief bij een fullframe, voor een cropsensor een 31mm objectief nodig.

cropfactor, scherptediepte

Hoe zit het dan met scherptediepte?

De scherptediepte wordt bepaalt door het diafragma dat je gebruikt, in combinatie met de brandpuntsafstand van je objectief en de afstand tot je onderwerp. Lees hier meer over scherptediepte, om even je kennis op te frissen. Als je een grotere sensor hebt, dan zal bij hetzelfde diafragma de scherptediepte toch kleiner zijn dan bij een sensor met een cropfactor. Je moet het diafragma ook vermenigvuldigen met de cropfactor om je daadwerkelijke scherptediepte te weten. Er verandert niets aan de lichtopbrengst, f2.8 geeft dezelfde lichtopbrengst bij een fullframe als bij een crop sensor. De diafragmaopening is immers hetzelfde. Maar de scherptediepte zal (bij hetzelfde objectief) op een fullframe bij f2.8 kleiner zijn dan bij de cropsensor op f2.8, namelijk vergelijkbaar met die van f4.0 bij de fullframe camera. Dit komt omdat de sensor letterlijk kleiner is, en deze dus minder licht op kan vangen. Dit is van invloed op je scherptediepte.

Allemaal wat ingewikkeld. In deze video wordt het nog eens goed uitgelegd!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy