De beste manier voor het maken van een time-lapse

De beste manier voor het maken van een time-lapse

Redactie digifoto Starter 4498
Time-lapse beelden zijn prachtig om naar te kijken en veel fotografen maken dan ook met plezier zo’n video. Maar wat is nu de beste manier om een time-lapse te maken? Met deze handige tips kun jij zelf ook aan de slag en krijg je de meest prachtige resultaten!

Fotograaf Peter McKinnon maakte onlangs een interessante video waarin hij vertelt wat hij de beste manier vindt om een time-lapse te maken. Om je nog wat verder op weg te helpen hebben wij ook een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

 

Plannen

Indien je een time-lapse gaat maken, kun je zo uren lang op dezelfde locatie staan. Het is dan ook belangrijk dat je zelf goed voorbereid bent. Neem genoeg eten en drinken mee. Eventueel wat warme kleding of als het juist heel warm is, wat zonnebrand. Ook is het belangrijk dat je van te voren al weet waar je naartoe gaat. Zo weet je zeker dat de beelden precies worden zoals jij het in gedachten hebt. 

Statief

Bij het maken van een time-lapse is een goed statief van uiterst belang. De beelden die je gaat maken moeten namelijk niet bewegen. Zorg daarom dat je een statief hebt van goede kwaliteit en dat je hem op de locatie ook nog extra verzwaard. Zo kan het statief niet bewegen en weet je zeker dat je beelden stilstaan. Als je echt 100% zeker van je zaak wilt zijn, gebruik je ook nog een afstandsbediening. Dan beweegt je camera namelijk niet wanneer je de ontspanknop indrukt. Een geschikt statief voor een timelapse is bijvoorbeeld een Cullman. De statieven zijn stevig en makkelijk te bedienen. 

5 tips voor het maken van een time-lapse

RAW

Hoewel sommige fotografen van mening zijn dat automodus en JPG de beste instellingen zijn om een time-lapse mee te maken, is dit niet waar. Je fotografeert normaal gesproken ook niet in deze instellingen. Waarom? Omdat dit niet de beste kwaliteit voor je beelden oplevert. Zo dus ook niet voor een time-lapse. En wil je niet immers altijd werken met de beste beeldkwaliteit?

Focus

Zorg dat de focus altijd op hetzelfde punt ligt. Zo krijg je het meest rustige en natuurlijke beeld. Werk daarom in dit geval nooit met autofocus, want dan wordt bij elk beeld de focus opnieuw ingesteld.

Interval

Kies de juiste interval waarmee je foto’s neemt. Bij elke andere scene is er weer een andere interval die het beste werkt.
Wolken die langzaam bewegen – 10 seconden
Wolken die normaal bewegen – 5 seconden
Wolken die snel bewegen – 3 seconden
Mensen die lopen – 2 seconden
Zon – 30 seconden
Sterren, maan – 20 tot 30 seconden

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie