De basis: Hoe begin je aan een fotografiewebsite?
Een overzicht
Een website in elkaar zetten begint eerst met een overzicht maken. Hierin kunnen een aantal fases besproken worden.
- De functie : Wat is de functie van de website? Informatiegeven? Verkopen? Denk hier goed overna
- Je doelgroep : Welke mensen wil je met je site bereiken?
- Doel van de website: Waarom zet je de website op? Geld verdienen? Informeren?
-
Content: Welke teksten plaats je op je website en welke menu knoppen horen hierbij?
Een siteplan
Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat je wil met je website. Het is een overzicht van alle navigatieknoppen die te vinden moeten worden op je site, hoe verdeel je deze? Het is belangrijk dat in één oogopslag duidelijk wordt waar jouw website over gaat. Zorg ervoor dat een bezoeker niet om informatie hoeft te zoeken. Probeer een maximum van 7 items in je hoofdmenu te plaatsen, het is belangrijk dat het belangrijkste onderdeel links staat of bovenaan in het menu.
Je kan een siteplan uitschrijven, maar ook uittekenen.
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/sitemap.jpg?itok=VwX7FfWk)
Schrijf je content
Begin eerst met het verzamelen van alle content. Als je alle teksten en foto’s klaar hebt staan kun je pas door met de ontwerpfase. Je moet bij het schrijven nadenken wat de toon van je tekst gaat worden. Wordt het formeel/afstandelijk of juist heel persoonlijk? De manier van schrijven kan vastgesteld worden aan de hand van de doelgroep die je eerder gekozen hebt. Ook moet je nadenken hoe klanten je gaan bereiken, doe je dit door een offerte? Een persoonlijk bericht of fotografiepakketten? Je kan ook informatie plaatsen over hoe je te werk gaat, hoe pak je bijvoorbeeld een fotoklus aan? Welke kleding raad je iemand bij een fotoshoot aan te trekken en heb je locatietips?
Foto’s
Na het schrijven van de teksten kun je er foto’s bij gaan praten, vraag bijvoorbeeld je vriend of vriendin om een foto van je te maken achter de schermen waardoor er zichtbaar wordt wat je doet, ook is het belangrijk om een portfolio aan te bieden. Hierdoor kunnen mensen zien hoe je fotografeert en nabewerkt. Iedereen heeft zijn eigen fotografiestijl. Hierin kan een fotograaf zich onderscheiden.
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/fotoselectie.jpg?itok=dAdz0-ZG)
Het design
Hoe gaat je website er uit zien? Wat zijn de hoofdkleuren? Dingen om hard overna te denken. Heb je kennis van het ontwerpen van een website? Dan kan er eindeloos geprutst worden aan de opmaak. Weet je wat je wil, maar heb je geen idee hoe je het moet maken? Dan kun je ook naar een webdesigner gaan. Hij of zij heeft vaak een speciale opleiding gevolgd en meer verstand van de snufjes dan een ander.
Offline
![](https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/article-image/public/onderhoud.png?itok=8BReDKPM)
Zorg eerst dat alles offline gemaakt wordt en de content verzameld. Hierdoor kun je rustig experimenteren voordat de hele wereld met je mee kan kijken.
Hey! Mijn website is: www
Hey! Mijn website is: www.doyouhavewaffles.com. Momenteel nog enkel blogje maar binnenkort wordt het een portfolio (Met blogje)!
Mooie site. Veel beelden en
Mooie site. Veel beelden en een dynamisch uiterlijk. Één vraagje: welk thema heb je voor deze site gebruikt?
Mooie site. Veel beelden en
Mooie site. Veel beelden en een dynamisch uiterlijk. Één vraagje: welk thema heb je voor deze site gebruikt?
Gave website! Ziet er
Gave website! Ziet er duidelijk uit!