Dag van de fotografie: antieke selfies
Dag van de fotografie gevierd op 19 augustus
Er is gekozen om de dag van de fotografie te vieren op 19 augustus en niet zonder reden. Op deze datum, in 1839 werd door de Franse regering het patent op daguerreotypie gekocht. Daguerreotypie werd twee jaar ervoor ontwikkeld door Louis Daguerre en Joseph Nicephore Niepce. Het was niet het allereerste proces voor fotografie, maar het was wel de meest praktische op dat moment. Door middel van een houten box met lens, de camera obscura genoemd, werd een met jodide bewerkte en gepolijste verzilverde koperen plaat belicht waarna de afbeelding daarop verscheen.
Selfies al eeuwen populair
Je kunt tegenwoordig het internet al niet meer op zonder selfies tegen te komen, de laatste jaren is het aantal zelfportretten enorm toegenomen, mede doordat het zo makkelijk is om met je telefoon even snel een portret van jezelf te schieten. Maar denk niet dat dit in de beginjaren van de fotografie nog niet gebeurde, net zoals schilders al portretten vanzichzelf maakten, om te oefenen of omdat ze narcistische trekken hadden. In de beginjaren van fotografie werd er niet alleen druk geëxperimenteerd met chemische ontwikkelprocessen, maar ook met compositie en zelfportretten. News18 heeft een tiental van deze historische selfies online gezet.
Historische selfie
Het oudste zelfportret is uit 1839 van Robert Cornelius, een amateur scheikundige en hobbyfotograaf. Hij maakte voor onderstaande selfie gebruik van de daguerreotypie-techniek die Cornelius wilde verbeteren met zijn experimenten.
Ook Antoine Francois Jean Claudet maakte gebruik van de daguerreotypie-techniek. Hij had zijn fotografiepraktijk in London en concurreerde daar hevig met tijdgenoot Richard Beard. Claudet bleek uiteindelijk de meer succesvolle van de twee en werd aangesteld als de vaste fotograaf van koningin Victoria. Claudet was onder meer de uitvinder van het rode licht voor in de donkere kamer.
Oscar Gustav Rejlander experimenteerde omstreeks 1865 met samengestelde foto's door negatieven te combineren. In onderstaande foto zien we een dubbele 'selfie' met Rejlander zowel als kunstenaar en militair op de foto.
Kijk voor meer historische zelfportretten op de site van News18.