Speel met scherptediepte

Creatieve fotografie, spelen met scherpte én onscherpte

Christel  de Wolff 3231
De nieuwste camera’s hebben een enorme hoeveelheid megapixels en de modernste objectieven zijn ragscherp. Een scherpe foto maken, lukt je (mits je de juiste instellingen gebruikt) vrijwel altijd. Maar een foto waarop alles scherp is, is misschien niet wat je wil zien. Speel met scherpte én onscherpte!

Onscherpte in macrofotografie

Juist onscherpte is een belangrijk onderdeel van een compositie. Uiteraard willen we dit wel zien in combinatie met een scherp detail in de foto. Kijk maar eens  naar macrofotografie, een perfect voorbeeld van een grote onscherpe foto met daarin een haarscherp details. Door de compositie zo op te bouwen, stuur je de kijker naar wat écht belangrijk is in de foto, het onderwerp. 

Scherpte in landschapsfotografie

Fotografeer je graag weidse landschappen? Dan zal je vaak kiezen voor een klein diafragma en een groothoeklens om zoveel mogelijk scherpte op de foto te zetten. Weet echter dat je niet gebonden bent aan deze ‘formule’ voor landschapsfotografie. Probeer ook eens wat onscherpte in beeld te nemen door in te zoomen op bijvoorbeeld een bijzondere boom of grashalm in een weiland.

Bewegingsonscherpte in je foto

Er is nog een andere vorm van onscherpte die we nog moeten benoemen. Een bewogen foto wordt over het algemeen gezien als mislukt, maar is dat wel terecht? Een bewogen foto, zeker als dit effect bewust verkregen is, kan heel erg mooi zijn. Veel fotografen experimenteren namelijk met het beweging creëren in foto’s door bewegingsonscherpte. Ze nemen een bewegend object op de foto met een net iets te lange sluitertijd waardoor het vervaagt, of ze trekken de camera mee met het bewegende onderwerp waardoor juist de omgeving vervaagt.

Dit laatste noem je pannen en is een moeilijke, maar zeker niet onmogelijke techniek.
Wil je meteen meer leren over pannen? Klik dan hier.

Deel je foto's met ons in de gallery

Heb jij een mooie, creatieve, bijzondere of grappige foto gemaakt met behulp van scherpte en onscherpte? We zijn altijd benieuwd naar jouw creaties. Upload ze in de lezersgallery en wie weet sta je binnenkort eens in de spotlight online of in digifoto Starter magazine!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel