Creatief: foto's van silhouetten
Silhouetten kunnen hele gave foto’s geven. Je speelt vooral met vormen, en met contrast. Iemand en profil is vaak nog steeds herkenbaar als silhouet. Bovendien kun je props gebruiken, om het nog interessanter te maken. Maar hoe ga je te werk?
Goede belichtingsinstellingen voor silhouetten
Bij een silhouet foto gaat het om twee dingen: contrast en vorm. Vooral het contrast is anders dan je gewend bent. Je maakt de belichtingsinstellingen nu namelijk eens niet op het onderwerp zelf. Het is belangrijk dat je de instellingen van je camera al onder controle hebt. Het is de bedoeling dat het onderwerp donker in je foto komt, je hoeft geen details in de schaduwen te zien. Maar je foto moet natuurlijk ook niet overbelicht worden. Zorg dat je flitser uit staat en richt de belichtingsmeter op de achtergrond. Maak op die meting je belichtingsinstellingen. Het is het handigst als je camera op spotmeting staat, dan werk je het meest nauwkeurig. Stel de belichting vervolgens niet meer bij wanneer je scherpstelt op het onderwerp; de belichtingsmeter zal inderdaad aangeven dat je foto onderbelicht is. Maar dat is juist de bedoeling. Als je in aperture priority (diafragmaprioriteit) wil fotograferen, kan dat ook. Stel dan handmatig scherp, want anders gaat je camera de belichting bijstellen op het moment dat je de meter op het onderwerp richt.
Achtergrond lichter dan het onderwerp
Om scherpe silhouetten in beeld te krijgen, moet je achtergrond lichter zijn dan het onderwerp. Dat kan tegenlicht zijn, dat is het gemakkelijkst. De (laagstaande) zon is hiervoor ideaal. Het begin of het einde van de dag is hier, vanwege de stand van de zon, het meest geschikt voor. Maar, het kan ook tegenlicht van een lamp of lantaarnpaal zijn. Of je kunt een laag standpunt kiezen en de (lichte) lucht als achtergrond pakken.
Onderwerp alleen
Als je een silhouet foto maakt van een bepaald onderwerp, is het belangrijk dat het duidelijk is dat het om dat onderwerp gaat. Vermijd dus afleidende elementen, helemaal als die ook contouren vormen. Ontkom je er niet aan? Zorg dan dat ze in elk geval niet ‘tegen’ het onderwerp aan komen. Het gevoel van diepte verdwijnt grotendeels bij silhouetten, en voor je het weet groeit er een boom uit het hoofd van je model. Pak het dus vrij minimalistisch aan.
Contouren van silhouetten
Omdat je weinig details ziet in een foto van het silhouet, is het belangrijk dat de contouren scherp zijn. Zorg dus dat je goed scherpstelt, en vermijd bewegingsonscherpte. Denk er ook aan dat je, bij silhouetten, veel details verliest. Dat betekent dat je op het juiste moment af moet drukken. Maak je bijvoorbeeld een silhouet foto van een rennende hond? Dan is het gek als de ene poot achter het andere is op de foto. Door het gebrek aan details zien we niet dat de poten achter elkaar zitten, maar lijkt het of de hond een been tekort komt. Wanneer het alle benen zichtbaar zijn, druk je af. Fotografeer eventueel in burst modus, want dit valt nog niet altijd mee.
Nabewerking
Een goede silhouet foto is vaak gebaat bij wat nabewerking. Je kunt het contrast vaak nog wel wat verhogen, contrast is immers de basis van deze vorm van fotografie. Kijk goed naar je foto. Over het algemeen zijn bij silhouetten geen details meer zichtbaar. Is dat wel het geval? Maak het beeld, of specifieker de schaduwen, dan iets donkerder. Of voeg mee zwart toe.