Creatief aan de slag met deze fotografie hacks

Redactie digifoto Starter 1097
De lente is begonnen en de zomer komt er aan. Door het coronavirus ziet de wereld er opeens heel anders uit. Waar we eerst plannen aan het maken waren voor vakanties weten we nu niet of dat allemaal lukt. Maar we hopen op betere tijden en dat we dan veel foto’s zullen maken.

Juist nu we massaa thuiszitten kun je misschien creatiever nadenken over je fotografie. Nieuwe dingen proberen? Geen probleem! Zolang je geen uitgebreide modelshoot gaat plannen op een drukke toeristische locatie, zal het wel uitvoerbaar zijn, ondanks de aangescherpte maatregelen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met kleine dingen, die je later juist weer kan gaan inzetten bij je grote projecten. Doe je voordeel met deze 'camera hacks'. 

1. Op je lens hijgen

Je vraagt je af of je dit goed leest? Jazeker. Wanneer je op je lens hijgt wordt het beeld wat vager en dat zorgt voor een subtiele waas. Misschien ziet het er niet zo charmant uit het gehijg maar je krijgt er prachtige foto’s van. Deze hack kan je vooral gebruiken wanneer je een artistieke foto wilt maken en een bepaald gevoel erbij wilt creëren. Probeer deze hack eens uit op bijvoorbeeld een verlaten strand.  

2. Voor een dromerig beeld gebruik je een boterhamzakje

Als je kiest voor een subtiele waas over je foto, maar niet over je hele beeld pak dan een boterhamzakje. Knip een gat in het boterhamzakje ter grootte van je lens en schuif hem daarna over je lens heen. Je krijgt een dromerig effect over je foto als je de opening van het zakje tijdens het fotograferen aan de zijkanten in beeld laat komen. Het beeld zal vervagen en wat lichter van kleur zal worden. 

3. Lens flair

Dit is een vrij eenvoudige hack: hou een aansteker voor je lens tijdens het fotograferen. Deze hack is vooral leuk om te gebruiken wanneer je een zonsondergang wil fotograferen of in de avonduren op een terrasje zit. (of in je eigen tuin, zolang de coronamaatregelen nog van kracht zijn). Het maakt je foto een stuk speelser en zwoeler. Zeker de moeite waard om uit te proberen!

4. Licht door objecten

Wanneer je een zeef of een ander object met gaatjes erin voor het licht houdt en hiermee experimenteert in het donker in de buurt van een fakkel of een andere lichtbron dan zie je allerlei schaduwpatronen op het voorwerp dat je fotografeert. Gebruik deze hack als je in het donker in de buurt van een fakkel zit of een andere lichtbron in de buurt hebt. Het geeft een prachtig effect als je een portretfoto maakt. 

5. Geen toeristen op je foto

Als je kijkt op Pinterest zie je vaak mooie landschappen en straatjes voorbij komen van jouw favoriete vakantiebestemming zonder toeristen erop. En nee, deze zijn niet allemaal gemaakt in de periode van social distancing. In werkelijkheid, moet je je favoriete spot delen met de rest van de vakantiegangers. Toch is het mogelijk om een foto te maken waarbij het lijkt alsof je de enige op de wereld bent: 

  1.  Plaats je camera op een statief en maak iedere 10 tot 20 seconden een foto. Hoe meer foto’s je maakt hoe beter 
  2.  Bij thuiskomst plaats je de foto in Photoshop.
  3. Open “File>Scripts>Statistics”en kies voor de optie “Median”
  4. Daarna open je alle foto’s van de scène die je wil gebruiken
  5. Selecteer “Auto-Align” wanneer je geen statief hebt gebruikt om je foto’s te stabiliseren
  6. Laat het programma zijn werk doen en kijk aan hier is het resultaat : geen toeristen te zien op jouw foto
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie