Tips voor het fotograferen van groepen mensen

Redactie 2845
Weet jouw omgeving dat je interesse voor fotografie hebt opgevat? Dan zal het niet lang duren of je wordt gevraagd voor het vastleggen van vriend(innen)avonden en familie-uitjes. Wij geven je tips voor het fotograferen van groepen mensen.

Locatie en licht

Als het weer het toelaat, kun je gebruikmaken van natuurlicht en buiten een plek zoeken voor de foto. Let dan wel op dat je een niet al te drukke achtergrond kiest. Er staan al genoeg mensen op de foto om het beeld te vullen. Als je naar buiten gaat, kan het zijn dat de zon te fel is of dat het licht te onregelmatig over je onderwerpen valt. Zoek dan een plek in de schaduw op waar iedereen goed zichtbaar is.

Lees meer over portretfotografie in DIGIFOTO Pro 1.2022

Hoogteverschil

Een statige rij mensen is niet zo spannend. Om je foto levendig te maken kun je een tafeltje of stoel meenemen waar je 'modellen' op kunnen staan of zitten. Uiteraard kun je ook vragen of een paar mensen willen hurken, zitten of liggen. Behalve dat het de foto sprekend maakt, is het creëren van hoogteverschil ook een makkelijke manier om veel mensen tóch op een foto te laten passen.

Compositie

Dat je langere mensen achteraan zet, spreekt voor zich. Daarnaast kun je ook kijken of er enkele personen zijn die je extra aandacht wilt geven. Maak je de foto bijvoorbeeld ter ere van het huwelijksjubileum van je ouders, dan is het leuk om hen samen in het midden op te stellen met de familie daaromheen. Vind je het lastig om te regisseren als iedereen al 'in het beeld' staat? Plaats je onderwerpen dan één voor één om de centrale figuren heen.

Gaten voorkomen

Heb je een niet al te grote groep voor je, vraag dan of iedereen dicht bij elkaar gaat staan. Als iedereen dertig centimeter afstand van elkaar houdt, zul je namelijk loze gaten in je resultaat zien.

Ontspan jezelf

Ook als je het spannend vindt om de taak van fotograaf op je te nemen, is het goed om dat niet teveel te laten blijken. Houd de sfeer ontspannen zodat iedereen zoveel mogelijk zichzelf is op de foto. Heb je het een beetje in de vingers en wil je nog een paar spontane foto's schieten? Vraag dan eens of iedereen op hetzelfde moment in de lucht wil springen. Dat levert gegarandeerd een levendige foto op.

Kijken naar het vogeltje

Dat is niet voor niets een bekend hulpmiddel bij fotografie. Vraag de groep om ervoor te zorgen dat ze de camera kijken, dan weet je zeker dat de camera hun oog ziet.

MasterClass Portet- en naaktfotografie

Portretfotografie is een extreem populair genre. We hebben twee digitale specials gemaakt om je op weg te helpen met portretfotografie en we behandelen daarin ook een spannende tak van portetfotografie, namelijk: naaktfotografie. 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie