Simpele fotografietrucs voor iedere fotograaf

Simpele fotografietrucs voor iedere fotograaf

Senta Bemelman 1323
Gebruik deze fotografietrucs voor een betere workflow en mooiere foto’s!

In de fotografiewereld heb je een groot aanbod aan tips en trucs. Online kun je veel videotutorials, websites en e-books raadplegen. Hieronder heb je een paar nuttige en simpele trucs. Welke kende jij al?

Gesloten oog

Fotografeer met een open, en een gesloten oog. Dit helpt bij de compositie van je foto’s. Ook zonder camera kun je met een oog op een zelfde manier waarnemen als je cameralens.

Gebruik thumbnails

Een thumbnail is een kleine weergave van je foto in een overzicht of map. Dit kan ook in lightroom. Een overzicht van kleine foto’s is handig omdat je in een oogomslag ziet op welke foto’s de compositie beter, of minder goed, gelukt is.

Perspectief 

Twijfel je vaak of je foto goed gelukt is en of je deze op het web kunt delen? Kijk vanuit een ander perspectief bij het beoordelen. Zie de foto niet als je eigen werk, maar beeld je in dat een andere fotograaf deze heeft gemaakt. Stel jezelf vervolgens deze vragen:

  1. Zou je deze foto delen als ik het online tref?
  2. Wat vind je mooi aan deze foto?
  3. Wat is minder gelukt?

Door een andere fotograaf tot maker van de foto om te toveren in gedachten, leer je afstand tot je eigen werk te nemen. Hierdoor kun je objectiever oordelen over jouw gemaakte foto’s.

Bekijk de onderstaande video voor nog meer handige tips.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta