Review Nikon DX-Micro-Nikkor 40mm f/2.8G

Review Nikon DX-Micro-Nikkor 40mm f/2.8G

Dre de Man 4160
De Micro-Nikkor 40mm f/2.8 is verreweg de kleinste en goedkoopste Micro-Nikkor. Het is voor zover wij weten ook de kleinste macrolens, als je van heel speciale lenzen even afziet. Het is een DX-lens, dus uitsluitend bedoeld voor camera’s met een aps-c-sensor. De micro-Nikkor heeft verder ook een heel kleine prijs. Dat alles wil niet zeggen dat het een lens is met geringe kwaliteiten.

De micro-Nikkor is zowel een standaardlens als een macrolens. Als standaardlens is hij heel geschikt voorwisselende onderwerpen, zoals foto’s van personen, zelfs bij vrij weinig licht, landschappen en steden. Als macrolens is hij vooral geschikt om snel een foto te maken van dingen van dichtbij. Een bloem, een detail van een beeldhouwwerk, of een bijzondere inscriptie, zelfs voor voedselfotografie. Wanner je een lens zoekt waarmee je snel en goed veel dingen die je tegenkomt van dichtbij wil fotograferen, dan voldoet de micro-Nikkor heel erg goed. Door de kortere brandpuntsafstand laat de lens ook nog iets van de omgeving zien, maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn.

Technisch gezien is het een retrofocus-constructie. Dat wil zeggen dat de lens een brandpuntsafstand heeft die kunstmatig verlengd heeft, anders zou de lens te ver in de camera steken. Het voordeel daarvan is dat de lichtafval klein is – en dat de lichtsterkte minder sterk afneemt bij dichtbij - opnamen dan normaal. Bij 1:1 haalt de lens dan ook nog steeds f/4,2.

Afstand

Hij is vooral geschikt voor foto’s waarbij je dicht bij je onderwerp kunt komen. Het grootste voordeel van deze lens – zijn geringe afmetingen -  is echter meteen ook zijn een nadeel, althans voor sommige toepassingen. Voor het maken van opnamen van schuwe of gevaarlijke beesten is deze micro-Nikkor niet zo geschikt. Wie in de studio een voorwerp goed wil uitlichten, zit dankzij de kleine werkafstand zichzelf ook al snel in de weg. Voor die opgaven zou je eerder een van de ander Micro-Nikkors kunnen kiezen, maar dan zit je ook meteen in een andere prijs- en gewichtsklasse.

In de praktijk blijken er echter heel veel dingen te zijn die je met deze brandpuntsafstand ook kunt fotograferen. Als we maar één enkel objectief zouden mogen kiezen met bijvoorbeeld een D3500 of D5300 dan zou dit objectief een goede kans maken. Vanwege de prijs en het gewicht komt hij in ieder geval in aanmerking om te gebruiken naast een standaardzoom en voor het maken van films is hij ook erg geschikt.

Camera: Nikon D7200

Lens: Nikon DX-Micro-Nikkor 40mm f/2.8G
Brandpunt: 40mm
Diafragma: f/4
Sluitertijd: 1/60 sec
ISO 250

Concurrent

Deze allerkleinste micro-Nikkor – anders dan je zou verwachten – voor veel onderwerpen een enorm handige brandpuntsafstand. Optisch is hij van zeer hoge kwaliteit, dus je krijgt heel veel waarde voor je geld met dit objectief. Er is echter wel een grote concurrent, die vrijwel net zo compact, goedkoop en licht is. Wanneer je namelijk niet héél erg dichtbij wil fotograferen, kun je ook de DX-Nikkor 35mm f/1.8G overwegen.

Camera: Nikon D7200

Lens: Nikon DX-Micro-Nikkor 40mm f/2.8G
Brandpunt: 40mm
Diafragma: f/3
Sluitertijd: 1/100 sec
ISO 100

Technische beoordeling

De scherpte en het contrast zijn meteen vanaf volle opening uitstekend, ook in de hoeken. Het (micro-)contrast wordt nog beter bij f/4. Beide waarden nemen dan langzaam af tot f/11. Diafragmeren is dus eigenlijk niet nodig, behalve voor meer scherptediepte. Bij f/16 begint dan de diffractie duidelijk te worden, maar dat is een logisch gevolg van de optische wetten.

Camera: Nikon D7200

Lens: Nikon DX-Micro-Nikkor 40mm f/2.8G
Brandpunt: 40mm
Diafragma: f/2,8
Sluitertijd: 1/1600 sec
ISO 100

Conclusie

Uitstekende macro-lens die tevens als standaardlens dienst kan doen. Er zijn maar heel weinig objectieven die zo goed zijn als dit kleine lensje, zowel op afstand als dichtbij. Het heeft verder ook geen opvallende fouten, is redelijk bestand tegen tegenlicht, heeft nauwelijks kleurfouten  en al helemaal geen vertekening. Kortom: hoogste lof. Zeer veel waarde voor het geld!

Adviesprijs: € 328,95

Info: nikon.nl

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre