Leer de basis met de Canon-simulator

EleniHoefsloot 3403
Sluitertijd, diafragma, iso-waarde, hoe zat het ook alweer? Wat gebeurt er als je de sluitertijd verhoogt en wat gebeurt er op de foto als je de iso-waarde van 100 naar 1600 verandert? Canon heeft een handige site gelanceerd waar je dit allemaal zelf kunt testen.

Aan de hand van een foto van een kinderkamer met een vliegtuigje en knikkers en kleurpotloden op de voorgrond kun je testen wat verschillende instellingen voor resultaat opleveren. Stel zelf de sluitertijd, diafragma en iso-waarde in, maak een foto en bekijk het resultaat.

Learn

Op de Learn-pagina worden de fotografietermen stap voor stap uitgelegd. Twee foto´s met de uiterste waarden laten het resultaat van de instellingen zien. Let wel op: de site is Engels, dus zorg ervoor dat je de Engelse termen kent. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Aperture – diafragma
Shutter Speed – sluitertijd
ISO – iso-waarde
Exposure – belichting


Het verschil tussen een klein en groot diafragma.

Play

Daarna kun je aan de slag op de Play-pagina. Hier kun je zelf de instellingen regelen, een foto maken en het resultaat bekijken. Verander het diafragma eens van 2.8 naar 22. Wat verandert er op de foto? Hetzelfde kun je doen voor de sluitertijd en de iso.


Spelen met sluitertijd, diafragma en iso-waarde.

Challenge

Denk je dat je het allemaal begrepen hebt? Ga dan naar de challenge-pagina. Hier kun je je fotografiekennis op de proef stellen.


Test je kennis. Stel de instellingen zo in zodat de belichting perfect is.

afbeelding van EleniHoefsloot

EleniHoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen vanEleni