10 grappige fotografie opdrachten

Redactie 28145

Soms weet je even niet meer wat je moet fotograferen. Dan is het handig om weer eens wat nieuwe inspiratie op te doen! Wij hebben een tiental kleine opdrachten voor je op een rij gezet, die het fotograferen weer in een nieuw daglicht zetten.

1. Ja en Nee

Het is soms wat lastig om mensen aan te spreken of je ze mag fotograferen. Maar probeer nu eens op pad te gaan en evenveel mensen te vinden die wel op de foto willen als niet. Bijvoorbeeld 10 mensen zeggen ja, die mag je fotograferen, dan moet je net zoveel mensen vinden die niet op de foto willen. Je zal zien, het is vaak nog lastiger om de mensen te vinden die niet op de foto willen!

2. 1000 foto’s

Deze opdracht is niet om te kijken of je 1000 foto’s per dag kunt nemen, want laten we eerlijk zijn, dat kun je makkelijk! Maar het is meer dat je eens goed gaat kijken naar wat er om je heen gebeurd. Probeer interessante scènes te vinden en maak 10 foto’s per interessant onderwerp. Zo voorkom je ook nog een ‘fotografie block’.

3. Oogcontact

Ga de straat op en van elk persoon die je wilt fotograferen, maak je twee foto’s: één met oogcontact en één zonder oogcontact. Het slimste is om eerst die zonder oogcontact te maken, want zodra degene je opmerkt, zal hij doorhebben dat je foto’s aan het maken bent en krijg je waarschijnlijk niet echt meer een goede foto zonder oogcontact. Thuis kun je eens rustig bekijken wat je nou eigenlijk beter vindt werken. Met oogcontact of zonder.

10 grappige fotografie opdrachten

4. Grond

Beperk jezelf eens een dag tot het fotograferen van dingen die op de grond staan/liggen. Je zal je verbazen hoeveel moois er op de grond kan liggen, maar de meeste zien dit niet, want je kijkt normaal gesproken meer omhoog. Op deze manier verander je eens je perspectief en krijg je misschien weer nieuwe inspiratie!

5. 36 foto’s

In plaats van dat je er extra veel gaat maken, kun je jezelf ook beperken tot een kleine hoeveelheid foto’s per dag. Je fotografeert op deze manier net alsof je op een filmrolletje fotografeert. Zo ga je extra goed letten op wat je maakt.

6. Dezelfde locatie

Pak een locatie die je mooi vindt, bijvoorkeur een plek waar veel gebeurd, en fotografeer deze plek voor één uur lang. Je zal steeds weer nieuwe scènes voorbij zien komen. Ga eens letten op wat voor jou nou een goede foto is en probeer dat te vinden in die scènes.

7. Elke dag

Een goede fotograaf word je door veel te oefenen. Maak met jezelf de afspraak dat je voor een maand lang elke dag gaat fotograferen. Dat kan met je DSLR zijn, maar ook bijvoorbeeld met een smartphone. Maak wel foto’s die zinvol zijn. Foto’s waar je trots op bent.

8. Weggeven

Het mooiste cadeau wat je iemand kunt geven is een afdruk. Ze zijn zinvol, persoonlijk en relatief goedkoop. Geef voor een week lang elke dag een afdruk aan iemand weg, die voor hen persoonlijk is. Je zal zien dat de mensen opvrolijken van dit prachtige gebaar en dat beïnvloed ook jouw eigen stemming.

9. Fotografie blog

Start eens een eigen fotografieblog. Je kunt hier je eigen foto’s, tekst en ideeën kwijt. Bloggen is moeilijker dan het delen van foto’s op social media, maar het is ook persoonlijker en daardoor zinvoller. Probeer eens voor een maand lang elke dag wat te plaatsen op je blog. Je gaat hierdoor dieper in op je eigen foto’s en dat kan weer voor een compleet andere kijk op fotografie zorgen. Daarnaast deel je jouw ideeën met anderen en kan dit hen ook weer inspireren!

10 grappige fotografie opdrachten

10. Slechte foto’s

Probeer eens een week lang alleen maar slechte foto’s te maken. Het is misschien nog wel lastiger dan je denkt, want ook een slechte foto kan een goede foto zijn. Het helpt je in elk geval om creatief na te denken. Je zal zien dat het best grappig is om echt slechte foto’s te maken!

10 grappige fotografie opdrachten

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie